Nye usb-nøgler en bombe under sikkerheden

Tema: De nye U3 usb-nøgler kan udnyttes til at stjæle oplysninger om passwords, produktnøgler og til at installere bagdøre på netværkets maskiner. Det er så nemt at stjæle oplysningerne, at selv skolebørn kan være med. Der findes dog våben mod kriminaliteten, siger sikkerhedskonsulent.

Tema: Flere producenter har lanceret en ny type usb-nøgler kaldet U3.

U3 er en teknologi, der gør, at man kan eksekvere programmer direkte fra usb-nøglen. I praksis dukker en U3-nøgle op som en cd-partition og et eksternt drev på computeren.

Teknologien benytter sig af den såkaldte autorun-funktion i Windows, og den kan meget nemt udnyttes til uhæderlige formål.

Problemet er, at selve U3 teknologien er et potentielt sikkerhedsproblem.

- Det uhyggelige er, at det virker harmløst, når en usb-nøgle sættes i en maskine. Men faktum er, at det er en sikkerhedsbombe, siger Carsten Jørgensen, der er sikkerhedskonsulent i Devoteam med speciale i computer forensics.

Kan også bruges til ondsindet software

Med ganske få justeringer kan man nemlig selv definere, hvilke programmer, som skal eksekveres fra USB-nøglen. Man kan således vælge at afvikle ondsindet software eller scripts, uden at det er synligt på computeren.

For at omdanne sin usb-nøgle til et hacker-instrument skal man blot dovnloade en pakket fil, pakke den ud og installere dem på sin nøgle.

Det er uhyre nemt, og er man i tvivl om, hvordan det skal gøres, findes der en trin-for-trin vejledning i et hacker-forum, som handler om, hvordan U3-teknologien udnyttes til uhæderlige formål.

I forummet deles den nødvendige software, ideer til nye programpakker, de kaldes for payloads, samt folks hacker-erfaringer med U3.

Få din egen administratorkonto til netværket

På en U3-nøgle er der installeret software, som bruges til at styre, hvilke programmer, som skal startes når nøglen sættes i en maskine.

Denne software kan på enkel vis udskiftes, så man kan eksekvere ondsindede programmer eller scripts, der kan samle vitale oplysninger om maskinen og gemme dem på nøglen.

Efterfølgende kan indtrængeren eksempelvis benytte password-oplysninger til oprette en administrator-konto og få fulde rettigheder over netværket.

Teknikken kaldes for Switchblade og er blot en ændring af cd-partitionen på nøglen. Efter den er ændret, eksekveres programmer og scripts automatisk på usb-nøglen, så snart den indsættes i en pc - uden det kan ses på skærmen eller af de efterfølgende brugere.

- Switchblade giver adgang til rigtig mange oplysninger om både computeren og de programmer, der er installeret på den, siger Carsten Jørgensen, sikkerhedskonsulent i Devoteam, med speciale i usb-enheder.

- Det er uhyre nemt at få adgang til vitale oplysninger, og udviklingen af nye metoder til at angribe systemet på går meget hurtigt, fortæller Carsten Jørgensen.

Stjæler indholdet fra andre usb-nøgler

En anden metode til at stjæle informationer på, kaldes for Hacksaw. Igen skal man blot downloade en færdig programpakke, pakke den ud og installere den på sin U3-nøgle.

Når U3-nøglen efterfølgende indsættes i computeren, installeres et program helt automatisk og usynligt på systemet.

Det kopierer derefter alle data fra alle efterfølgende usb-nøgler, der benyttes på den inficerede maskine. Datafilerne pakkes og sendes via e-mail, typisk en Gmail-konto, til hackeren.

Usb-nøgler har et unikt numer

Det er i øjeblikket svært, at sætte en stopper for problemet, siger Carsten Jørgensen. Typisk vil hverken et antivirusprogram eller en firewall stoppe angrebet. Man skal via maskinens registreringsdatabase for at se, hvem der har været på spil.

Usb-nøgler er nemlig udstyret med et unikt identifikationsnummer – som det kendes fra et netværkskort – og dette nummer gemmes i registreringsdatabasen. Nøglen kan således genkendes på sit unikke nummer.

Det er også mulig at se, hvornår en usb-enhed er brugt første gang, sidste gang og i mange tilfælde også hvilke programmer og dokumenter, der har ligget på enheden.

- Det er en sikker metode, der kan identificere en nøgle med 100 procent sikkerhed, siger Carsten Jørgensen. Så er udfordringen bare at finde frem til nøglen og dens ejer.

Man kan også vælge at slå autorun-funktionen fra i sin opsætning, hvis man vil være sikker på at oplysningerne skal forblive på maskinen.

Desuden er kryptering af de data, der ligger på usb-nøglen en mulighed for at hemmeligholde sine data. Der kan også etableres en Windows Group Policy eller benyttes 3.part programmer til at kontrollere brugen af usb-portene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering