It-direktør: Kunder headhunter medarbejdere

Den seneste tids debat om jobkarteller, der hindrer medarbejdere i at skifte job, har for ensidigt fokuseret på medarbejderens situation. Virksomheder kan have gode grunde til at lave aftalerne, mener it-direktør.

Da beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd i sidste uge efter lang tids politisk pres besluttede, at han vil stoppe de hemmelige kartel-aftaler mellem blandt andre it-selskaber, vakte det jubel hos både fagforbund og politikere.

Men det er ikke alle parter, der er lige begejstrede.

Branche-
organisationerne ITEK og IT-Branchen har offentliggjort en række anbefalinger til, hvordan virksomheder skal benytte sig af aftalerne og mener ikke, at der er behov for lovindgreb.

Direktør i den lille bornholmske it-virksomhed Formula Micro, Michael Dam, har samme holdning.

Mister medarbejdere

Han mener, at den seneste tids debat har været for ensidig, og han kan godt nikke genkendende til de problemer, der kan få virksomheder til at lave kartel-aftaler.

- Jeg har som direktør i et it-firma flere gange været udsat for, at vores kunder headhunter dygtige medarbejdere, som vi gennem længere tid har brugt mange ressourcer på at uddanne, siger han.

Ifølge Michael Dam kaprer kunderne derved ikke alene medarbejderen, men it-virksomheden mister også det arbejde, som udføres af vedkommende.

- Det vil være nemt at sige, at vi bare kan overbyde kundernes tilbud til disse medarbejdere, men sådan hænger verden ikke sammen, siger han.

Formula Micro har efterhånden oplevet adskillige gange, at kunderne headhunter virksomhedens medarbejdere.

- Jeg kan huske tre tilfælde gennem de senere år, heraf to inden for det sidste år. Og det er ret mange, når vi kun er 11-12 medarbejdere i virksomheden, uddyber Michael Dam.

Billigere selv at ansætte konsulent

I det ene tilfælde var det en Navision-konsulent, som arbejdede meget intensivt hos en kunde gennem flere år. Derfor kalkulerede kunden, at det ville være billigere at ansætte vedkommende, forklarer han.

I alle de tilfælde, som Michael Dam husker, har det været kunderne, der har kontaktet Formula Micros medarbejdere.

- Det sidste tilfælde var en tekniker, som arbejdede med nogle specialopgaver på nogle servere hos en kunde. Og kunden mistede så sin egen it-medarbejder og fik så syn for, at vi havde en dygtig medarbejder, han godt kunne bruge. Og så mistede vi jo egentligt både kundearbejdet og medarbejderen, siger Michael Dam.

Formula Micro har ifølge direktøren aldrig haft kartel-aftaler.

Men han indrømmer, at efter den slags oplevelser har han haft i tankerne at aftale, at man ikke kontakter hinandens medarbejdere i forbindelse med nogen specifikke opgaver. Men det er aldrig blevet til noget konkret, fortæller han.

Claus Hjort skal huske virksomhederne

Michael Dam mener, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) også skal overveje virksomhedernes problemer i den kommende tid, så han ikke ensidigt fokuserer på den situation, medarbejderen står i.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg har en konkret løsning på der her, men jeg synes da, man skal passe på med ikke at låse alt for meget med lovgivning. For det kan jo godt være, at jeg har lyst til at lave en aftale med en kunde om, at kunden i en eller anden projektperiode ikke tager mine medarbejdere. Men det kunne egentligt også være omvendt, således at kunden havde en dygtig projektmedarbejder, som jeg kunne få fingre i, siger Michael Dam.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere