Ledere: Den digitale forvaltning skal piskes frem

Det er på tide at sætte helt nye mål for, hvor god den digitale forvaltning skal være. Målene skal nåes ved centralisering, tvang og forcering, lyder beskeden fra en flok centrale offentlige og private ledere.

Forcering, centralisering og tvang. Det er den benhårde recept, som en række af Danmarks tungeste it-ledere udskrev til den digitale forvaltning ved konferencen DM i digital forvaltning, som i den forgangne uge løb af stablen.

Her havde Computerworld sammen med NNIT og Dansk IT samlet et panel af eksperter, politikere og topledere fra både it-branchen og det offentlige.

Panelet blev enigt om en række ganske klare svar, som kan levere den eftertragtede digitale succes og sikre Danmark en plads i den absolutte verdenselite, når det gælder digital forvaltning.

Hæv ambitionsniveauet

Overordnet mener lederne, at det er tid til at hæve ambitionsniveauet, hvis Danmark skal være med i forreste række, når det gælder næste generation af digital forvaltning.

– Vi er nået til et punkt, hvor vi skal flytte målstregen. Vi skal ikke længere tale om it-udvikling, men om samfundsudvikling, og vi skal sætte ledeldesmæssig handling bag, siger Lars Mathiesen, formand for Dansk IT og CIO i Nykredit.

Ønsket om at hæve ambitionsniveauet deler regeringspartierne.

Mens Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen tager imod forslagene med åbne arme, kan hans konservative kollega Per Ørum Jørgensen ikke genkende billedet af et for lavt ambitionsniveau:

– Det mener jeg ikke, er tilfældet. Vi er i eliten, og jeg føler, at vi er meget opmærksomme på det her område, lyder Per Ørum Jørgensens vurdering.

Af med fløjlshandskerne

Et af de mest markante forslag på den liste af fokuspunkter, som eksperterne pegede på, er ønsket om mere tvang.

John Vammen, funktionschef i NNIT, opfordrer til, at det offentlige begynder at lukke for kanaler, når de nye digitale veje er klar.

- Jeg kan ikke forstå, at det ikke kan lade sig gøre, siger John Vammen.

Han mener, at det er værd at udfordre politikerne på dette punkt, fordi han mener, at der er penge at spare.

10 trin nærmere digital forvaltning

Her er panelets bud på 10 trin til bedre digital forvaltning:

1: Mål effekten. Løsninger skal kun gennemføres hvis de har en effekt.

2: Fokuser på standarder. Arbejdet med åbne standarder er et skridt på vejen.

3: Ledelsen skal bakke op.

4: Lovrammerne skal sikre klare linier og handlefrihed.

5: Eksperimenter gennem pilotprojekter. Drop 0-fejls kulturen.

6: Skab samarbejde på tværs af sektorer og systemer.

7: Fokus på it-strategi og it-governance.

8: Centralisering – styring i stedet for vejledning.

9: Incitamenter – for eksempel brugerbetaling når der ikke anvendes digitale kanaler, rabatter, hurtigere sagsbehandling og lignende.

10: Markedsføring af mulighederne overfor borgerne.

Du kan læse mere om DM i digital forvaltning i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis