Fagforbund: Jobkarteller skal helt væk

Det er utilstrækkeligt kun at forbyde selve hemmeligholdelsen af kartel-aftaler, hvor it-virksomheder aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere. Jobkartellerne skal forbydes helt, mener de to fagforbund Business Danmark og HK/Privat.

Slet ikke godt nok.

Sådan lyder meldingen fra fagforbundene Business Danmark og HK/Privat, efter beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i dag har varslet lovindgreb, som skal gøre det ulovligt for virksomheder at lave hemmelige aftaler om ikke at rekruttere hinandens medarbejdere.

HK/Privat fastholder, at jobkarteller, som begrænser medarbejdernes og virksomhedernes muligheder i forbindelse med jobskift, helt skal forbydes.

- Det er positivt, at ministeren vil lave en redegørelse, som skal munde ud i et lovforslag, men det skal være med det formål at få klausulerne helt ud, ikke bare tillempe ved eksempelvis ved at fjerne hemmeligheden omkring dem, siger faglig chef i HK/privat Carlo Søndergaard.

Samme holdning har Business Danmark, der organiserer ansatte inden for salg, marketing og rådgivning.

Svækker rettigheder

Business Danmark mener, at aftalerne helt skal forbydes, fordi de svækker de rettigheder, som lønmodtagerne har ifølge loven om kunde- og konkurrenceklausuler.

- Jobkartellerne skal naturligvis frem i dagens lys. Men hvis ikke også selve karteldannelsen forbydes, vil arbejdsgiverne bruge disse gratis aftaler i stedet for kundeklausuler, hvor den ansatte har ret til økonomisk kompensation, siger Jens Neustrup Simonsen, landsformand i Business Danmark.

Hos HK/privat lægger Carlo Søndergaard vægt på, at medarbejderne ikke skal stavnsbindes til deres arbejdsplads, og kalder kartel-aftalerne for egoistiske.

- Virksomhederne vil ikke have, at folk rejser, mens de selvfølgelig selv har brug for at ansætte folk, siger han.

Samtidig ligner tankegangen de ulovlige priskarteller, hvor virksomheder forsøger at begrænse konkurrencen, mener Carlo Søndergaard.

Han finder det dog meget positivt, at beskæftigelses-ministeren nu tager alvorligt fat på problematikken.

- HK vil bidrage med en kortlægning af problemerne på vores område med henblik på at komme uvæsenet til livs, siger Carlo Søndergaard.

IT-Branchen: Ikke nødvendigt med lovgivning
Flere brancheorganisationer, heriblandt ITEK og IT-Branchen, har tidligere meldt ud, at de ikke finder lovgivning nødvendig.

I stedet har organisationerne formuleret en række anbefalinger til, hvordan virksomheder skal bruge aftalerne.

Efter Claus Hjort Frederiksens beslutning om at gribe ind over for de hemmelige aftaler, er IT-Branchen glade for, at der er enighed om substansen, nemlig at kartel-aftalerne ikke skal være hemmelige.

Direktør Jane Eis Larsen mener dog fortsat ikke, at der er behov for lovgivning.

- Vi har haft det synspunkt, og det synspunkt har vi stadig, at der ikke er noget behov for lovgivning. Vi synes, det kan løses ved hjælp af vejledning til branchen om, hvordan man laver sådan nogle klausuler. Derfor mener vi, det er overflødigt, det man nu har kastet sig ud i, siger hun.

IT-Branchen vil følge det kommende udvalgs arbejde tæt.

- Lige nu kender vi overskriften, men hvad der konkret vil udforme sig, det ved vi jo ikke noget om. Og det har vi da selvfølgelig store interesser i at følge med i, siger Jane Eis Larsen.

ITEK: Ærgerligt med lovgivning
ITEK, der i mandags offentliggjorde et kodeks for anvendelse af medarbejderklausuler, som jobkartellerne også kaldes, finder det ærgerligt, at Claus Hjort Frederiksen nu vil lovgive på området.

- Men det, vi går meget op i, er hvordan det her bliver formuleret. Vi er jo sådan set også imod, at man har hemmelige aftaler, og derfor er der ikke i praksis nogen store forskelle, siger Tom Togsverd, branchedirektør i ITEK.

Han understreger dog, at ITEK selvfølgelig har en principiel modvilje mod, at man lovgiver mod noget som helst på arbejdsmarkedet.

Hemmelige aftaler skal tillades ved fusioner og opkøb

- Det mener vi dybest se, vi skal finde ud af selv. Men hvis det alene handler om, at hemmelige aftaler bliver forbudt, så må vi leve med det, siger han.

Tom Togsverd håber, at beskæftigelsesministeren vil lave nogle enkelte undtagelser omkring fusioner og opkøb, hvis der endelig skal være lovgivning på området

- I den fase, hvor man forhandler har man brug for at binde hinanden, så man ikke render rundt og rekrutterer hinandens medarbejdere Og de aftaler er nødt til at være hemmelige, indtil man offentliggør, at der er en fusion eller et opkøb, siger Tom Togsverd.

- Og så skal man selvfølgelig ikke forbyde de åbne aftaler, som vi kalder fornuftig brug, uddyber han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere