HP, etik & privatdetektiver

Bestyrelsesskandalen i HP bliver bare ved og ved. Senest har topfolk i selskabet stået skoleret i den amerikanske kongres. Men det hele er ikke bare ufrivillig komik, for sagen rummer også en vigtig lære for selskaber og deres bestyrelser.

ComputerViews: Sagen, der har udfoldet sig som et John Grisham-filmmanuskript, handler om et magtopgør i en bestyrelse, hvor bestyrelsesformanden Patricia Dunn hyrede privatdetektiver til at finde frem til, hvem det var, der lækkede følsomme oplysninger til omverden i forbindelse med dronningemordet på HP’s daværende topchef, Carly Fiorina.

Jagten på den formastelige er foregået uden smålig skelen til hverken etik eller lovgivning.

Privatdetektiver har skygget bestyrelses-medlemmer, aflyttet deres telefoner og hacket computere – ikke kun internt i HP, men også eksternt. Blandt andet har privatdetektiverne forsøgt at installere spyware på computerne hos flere journalister på CNET, der var hovedleverandør af historierne om bestyrelsesopgøret.

Såvel FBI som det amerikanske finanstilsyn og statsadvokaten i Californien har indledt hver deres undersøgelser af sagen, så de reelle forhold kommer givetvis for dagens lys – formentlig i form af alle slibrige detaljer og spektakulært foldet ud i offentligheden.

Hvilket bringer os til læren af HP-sagen.

Den første lære er, at jo mere ekstreme metoder en ledelse bruger, jo mere ekstrem risikerer image-skaderne at blive for et selskab. En række amerikanske it-chefer har allerede reageret ved at erstatte HP-udstyr med Dell i protest mod den virksomhedskultur, skandalen afdækker. Det er ærgerlige, unødvendige og demotiverende tab.

Den anden lære er, at etik ikke kan udliciteres. Der må ikke herske tvivl om, at bestyrelsesformanden har det fulde ansvar for, at virksomhedens standarder til enhver tid bliver respekteret i en undersøgelse om uregelmæssigheder, som i HPs tilfælde.

Mark Hurd, HPs nye topchef, har nu bedt en tidligere statsadvokat om at formulere en løsning, så ”denne slags aldrig kan ske igen i HP”. Vi kan håbe på, at dette arbejde i HP leverer et stærkt eksempel til efterfølgelse for andre etisk hæmmede ledelser, så læren fra HP tjener et fornuftigt formål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere