Behov for helt nye kulturteknikker

Klumme:Vi skal kende mekanismerne og se den interaktive verdens foranderlighed i realtime-mode for at klare os i overgangen fra industrisamfundet til netværkssamfundet, mener Peter Hesseldahl i sin klumme fra nyeste udgave af Computerworlds trykte version.

Vi skal forstå de nye spilleregler i et globalt forbundet, komplekst, dynamisk system.

Det er snart ikke til at føre en moderne samtale uden at komme forbi behovet for innovation. Vi kender omkvædet: Det er nye tider, og fremover skal vi leve af at være kreative – dét er der vist ikke mange tilbage, der ikke kan sige i søvne.

Problemet med ordet “innovation” er, at det antyder, at vi skal gå rundt og spy ideer otte timer om dagen. Men faktisk er det et langt bredere sæt af kompetencer der er brug for.

Grundlæggende kompetancer nødvendige

Inden for folkeskolen har man begrebet kulturteknikker, som er de grundlæggende kompetencer der er nødvendige for at kunne begå sig i samfundet.

Der er fem af dem: læse, skrive, regne, engelsk som andet sprog og it på brugerniveau. Hvis det kniber med dem, vil man opleve at dørene til yderligere læring er lukkede.

Hvad der regnes for kulturteknikker, skifter naturligvis i takt med at vilkårene i samfundet forandres. Med overgangen fra industrisamfundet til netværkssamfundet er vi nødt til at lære nogle nye, grundlæggende kompetencer oveni de gamle.

Og min påstand er, at det i virkeligheden er dét nye sæt af kompetencer, der efterlyses, når politikere, erhvervsledere og klummeskrivere råber på evnen til at innovere.

Jeg er klar over, at det lyder lidt langhåret, men i meget kort form, så mener jeg, at de nye kompetencer handler om at forstå spillereglerne i et globalt forbundet, komplekst, dynamisk system.

Verden kobles stadig tættere sammen, og udviklinger fra vidt forskellige områder påvirker i stigende grad hinanden. Oveni købet accelererer forandringerne i det globale system, fordi hver teknisk udvikling sætter os i stand til at tage det næste skridt endnu hurtigere.

Vi skal kende mekanismerne

Derfor er mekanismer som evolution, ikke-linearitet, feedback, selvorganisering og økologi nødvendige at have fuldstændigt indarbejdet i vores måde at vurdere situationer på og handle ud fra i forhold til dagens og fremtidens realiteter.

Det er mekanismer, man er nødt til at kende, hvis man vil forstå udviklingen af fænomener som internettet, international politik, et marked, eller hvordan et levende system, vores krop eksempelvis, fungerer.

Samtidig med den voksende indbyrdes afhængighed, oplever vi pudsigt nok også en stigende individualisering. Flere og flere af os når til et uddannelsesniveau og en grad af velstand, hvor vi kan tillade os at forlange en høj grad af individuel frihed og servicering – men det indebærer samtidig, at vi i stigende grad bliver personligt ansvarlige.

Vi må selv finde ud af at tage initiativ og være proaktive – eksempelvis med at vedligeholde vores viden og vores sundhed.

Forandring i realtime

Verden er blevet interaktiv; vi er alle i langt højere grad blevet medskabere, og dermed medansvarlige, for relevansen af vores arbejde og for udformningen af de produkter og tjenester, vi anvender. Vi kan ikke klare os, som vi gjorde i industrialderen; med topstyrede systemer, hvor de fleste blot gjorde, som de fik besked på.

Der er behov for et nyt approach; en tilgang til tilværelsen, der er hensigtsmæssig i forhold til de nye spilleregler, jeg har antydet.

Grundlæggende handler det om at se forandring som den naturlige tilstand. Vi vil i højere grad producere og forbruge processer, der til stadighed tilpasses brugernes skiftende sammenhænge i noget, der nærmer sig realtime.

Vi skal være åbne og ville dele

Derfor må vi lære at føle os tilpas med at tænke i sandsynligheder og ad hoc-løsninger snarere end vished og stabilitet. For at kunne indgå i det globale samspil om at skabe virkeligheden, må vi være åbne og opsøgende, villige til at dele erfaringer, i stand til at kommunikere, og modtagelig for andres input.

Og jo, så skal vi selvfølgelig også være kreative for at kunne finde nye løsninger og anvende vores viden i skiftende sammenhænge. Innovation er uundværligt, men i min forståelse dækker det kun en smule af alt det nye, vi skal kunne. Jeg ville ønske, jeg kunne innovere et bedre ord.

Peter Hesseldahl arbejder med formidling af videnskab og fremtidsforsking for Danfoss Universe. Hans weblog er: newnature.blogspot.com.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere