Det offentlige er langt fra åbne standarder

Projektet med åbne standarder i det offentlige kommer til at tage lang tid. Centrale spillere på miljøområdet mener, at den realistiske tidshorisont er mellem fem og otte år, før de åbne standarder er fuldt udbredt.

Ting tager tid. Åbne standarder tager lang tid.

Så kort kan signalet fra de centrale parter i arbejdet med it-standardiseringer på miljøområdet tolkes efter en workshop i går.

Deltagerne blev bedt om at vurdere en realistisk tidshorisont for udbredelse af åbne it-standarder på miljøområdet. 84 procent af dem mente, at det vil tage mere end fem år. En femtedel af deltagerne vurderede ligefrem, at det vil tage mere end otte år.

Det var omkring 40 topfolk fra branche, stat og kommuner, som var samlet til workshoppen, hvor deltagerne blandt andet lavede en række hurtige afstemninger.

Kan bidrage til samfundsøkonomien

Hele 76 procent af deltagerne mente, at åbne standarder vil kunne bidrage positivt til samfundsøkonomien. Det store udbytte ser dog ud til at være langt ude i fremtiden.

Det var Dansk IT, IT-Branchen og Dansk Handel og Service, der stod bag workshoppen. Erhvervspolitisk konsulent hos Dansk Handel og Service, Christian Ohm, forklarer, at møderne blandt andet skal synliggøre, at åbne standarder i det offentlige er meget mere end OpenDocument.

- Vi mener ikke, at der har været tilstrækkeligt fokus på datastandarder. De er grundlæggende for sammenhængen i det offentlige, siger Christian Ohm. Han peger på, at åbne standarder skal sikre flere leverandører.

- Samtidig viser sommerens beslutning, at der skal fokus på åbenhed i udviklingen af standarderne, siger Christian Ohm med henvisning til, at Folketinget før sommerferien besluttede at indføre åbne standarder i hele den offentlige sektor.

Stort behov for standard

Miljøminister Connie Hedegaard påpegede på mødet, at miljøområdet har et utroligt stort dokumentationsbehov og står over for store udfordringer, når det gælder standarder.

- Der er allerede en masse data, og det er fuldstændig afgørende at de fortsat kan bruges, og at vi får et sammenligneligt grundlag, lød det fra Connie Hedegaard.

I første omgang har miljøområdet en stor opgave i forhold til almindelig standardisering og harmonisering af data fra amterne. Dertil kommer åbne it-standarder. Endelig skal systemerne fremtidssikres, så systemerne er åbne i forhold til EU’s systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere