Administrerende direktør for it-giganten Hewlett-Packard, Mark Hurd, placerer ansvaret for den versende skandale omkring spionage mod journalister og medlemmer af HP's bestyrelse hos de personer, der fik til opgave at efterforske sagen.
Mark Hurd kalder det en efterforskning, der løb løbsk, i sit skriftlige svar til den høringskomité der nu skal undersøge, hvorvidt der foregik noget ulovligt i forbindelse med efterforskningen.
Skandalen begyndte, efter et eller flere medlemmer af HP's bestyrelse gentagne gange havde været for åbenmundet over for pressen og blandt andet refererede fra bestyrelsesmøder.
Det fik daværende bestyrelsesformand Patricia Dunn til at iværksætte en efterforskning, som endte med, at privatdetektiver fik fat på oversigter over journalisters telefonopkald ved at udgive sig for at være journalisterne over for teleselskabet.
Samme metode blev anvendt på medlemmer af bestyrelsen for at fastslå, hvem der havde kontaktet journalisterne.
Det er denne praksis, som kaldes "pretexting", som komitéen nu skal vurdere lovligheden af.
Mark Hurd tager imidlertid afstand til metoden i sit svar til komitéen.
- Hvordan kunne sådan en krænkelse af privatlivets fred ske inden for et firma, der er kendt for at værne om privatlivet? Målet kom til at hellige midlet. Efterforskerne blev så fokuserede på at finde kilden til de lækkede informationer, at de glemte at respektere privatlivet. De glemte de værdier, HP altid har stået for, skriver Mark Hurd.
Sagen har indtil videre kostet bestyrelsesformand Patricia Dunn posten, som nu overtages af Mark Hurd.
Begge ventes at skulle aflægge forklaring over for undersøgelseskomitéen.