IT-Universitetet må fortsat leve i uvished

Videnskabsminister Helge Sander vil ikke give et klart svar på, om IT-universitetet vil blive tvunget til en fusion med et andet universitet eller ej. Hverken oppositionen, pressen eller IT-universitetet kan få klar besked.

Den store debat, der er opstået efter at regeringen har lanceret sin planer om at fusionere en række af landets universiteter, har skabt bekymring om IT-Universitetets fremtid. Og debatten og bekymringen er blevet større efterhånden som det er blevet mere og mere uklart, om regeringen vil tvinge IT-Universitetet ind i en fusion.

Computerworld har forsøgt at få et klart svar fra regeringen og regeringens repræsentant i sagen: Videnskabsminister Helge Sander. Derfor har vi stillet nedenstående spørgsmål:

Kan IT-Universitetet få lov til ikke at fusionere?

- Jeg kan ikke sige mere, end jeg gjorde på samrådet. Jeg kan ikke sige det anderledes, end jeg gjorde på samrådet. Der er ikke sket mere siden, svarer Helge Sander Computerworlds journalist.

Han henviser til et åbent samråd i Folketingets udvalg for videnskab og teknologi, der blev afholdt i sidste uge. Samrådet handlede generelt om regeringens planer om at fusionere flere af landets universiteter. Under samrådet blev Helge Sander flere gange adspurgt direkte af ordførerne fra oppositionspartierne, om hvorvidt specifikt IT-Universitetet vil blive tvunget til en fusion eller ej.

Men videnskabsminister Helge Sander gav på intet tidspunkt under samrådet noget klart, entydigt svar.

Computerworld prøver igen:

Du kan ikke sige ja eller nej?

- Jeg kan ikke sige det mere præcist, end jeg gjorde på samrådet. Så enkelt er tingene ikke. Regeringen træffer sin beslutning i oktober, og så bliver den meldt ud, svarer Helge Sander til Computerworld.

Fusion kan kun gennemføres med tvang

Dermed står det fortsat aldeles uklart, hvorvidt IT-Universitetet kan fortsætte som et selvstændigt universitet, eller om regeringen vil tvinge det til at fusionere med et andet universitet, for eksempel Københavns Universitet.

IT-Universitetet har hele tiden meldt ud, at det ikke vil fusioneres. Og den oplagte og foreløbigt nævnte fusionspartner, Københavns Universitet, har også meldt ud, at det ikke er interesseret i at blive gift med IT-Universitetet.

Dermed vil regeringens ønske om, at IT-Universitetet fusionere, kun kunne gennemføres ved tvang.

Vi passer ikke sammen

IT-Universitetets rektor Mads Tofte vil være meget ked af en fusion.

- Jeg kan slet ikke overskue, hvis vi bliver tvunget til en fusion. Det er en alvorlig ting. Det er halvdelen af landets it-kandidater, man så vil spille hasard med, siger Mads Tofte.

- Grundideen med at skabe IT-Universitetet var at nedbryde de fakultære skel. Vi har ikke noget imod KU (Københavns Universitet, red.), det er det højest rangerende universitet i Danmark og der skabes masser af kvalitet. De gør det glimrende, men vi passer bare ikke sammen, siger Mads Tofte og fortsætter:

- Københavns Universitet her en organisering, der er uforenelig med grundideen bag IT-Universitetet, som er at samle og afspejle den alsidighed, som også findes i brugen af it. Jeg er bange for, at den grundide vil sygne hen, hvis vi bliver fusioneret, siger Mads Tofte og henviser til IT-Universitetets grundide om at blande teknisk it- og humaniora - eller med andre ord at befinde sig i trekanten mellem videnskab, kunst og forretning.

Hos IT-Universitetet har man endnu ikke hørt noget fra Videnskabsministeriet om, hvorvidt man er købt eller solgt, eller mere præcist om man kan få lov til ikke at fusionere med nogen, altså forblive et selvstændigt universitet.

- Jeg ved kun, hvad jeg har kunnet læse i pressen. Vi venter med stor interesse på nyt i sagen, siger rektor Mads Tofte.

Stort ikke nødvendigvis godt

Mads Tofte har også svært ved at forstå de argumenter for en fusion, som regeringen hidtil har fremlagt. Argumenter der handler om, at større enheder leverer bedre uddannelse og forskning, fordi de kan opnå stordriftsfordele og synergieffekter, i stedet for at man smører bevillinger ud over det hele som ”tynd leverpostej”.

Men Mads Tofte mener ikke, at denne sammenhæng er entydig.

- Der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem et stort universitet og et godt universitet. Et af verdens førende universiteter, Caltech (California Institute of Technology, red.) i Californien har for eksempel kun 2.000 studerende. Det er i samme størrelsesorden som IT-Universitetet, siger Mads Tofte.

- En engelsk undersøgelse viser, at det afgørende er størrelse af de faglige miljøer – har man fire-fem forskere der arbejder med det samme, har man opnået kritisk masse, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere