Sander afviser gratis signatur til virksomheder

Videnskabsminister Helge Sander (V) afviser at gøre den digitale signatur gratis for virksomheder. Det sker, selvom flere eksperter peger på, at det vil gøre signaturen mere populær hos befolkningen.

Private virksomheder skal betale for modtagelse af digitale signaturer i lighed med alle andre omkostninger for at drive forretningen.

Det mener Videnskabsminister Helge Sander.

– Mange private virksomheder har allerede set mulighederne i den digitale signatur, og flere vil komme til i fremtiden. Regeringen ser således ingen grund til at subsidiere den digitale signatur i relation til private virksomheders kommercielle forretning, siger Videnskabsminister Helge Sander

Ugennemtænkt

Søren Brøndum fra NNIT mener derimod, at staten må finde de få midler, som virksomhederne betaler, ligesom det i dag er gratis for borgerne at anskaffe og for myndigheder at bruge.

– Det er ugennemtænkt. Der er milliarder at spare for samfundet, hvis befolkningen for alvor tog signaturen til sig og brugte den ofte, og derfor er de penge, virksomhederne betaler for signaturen, småpenge i det store billede, siger han.

IT– og Telestyrelsen har tidligere oplyst, at erhvervslivet har været forslæbende i forhold til at integrere signaturen, og at de faktisk ikke kender til mere end 25 virksomheder, der bruger den.

Dødfødt projekt

Alle it-ordførere fra oppositionspartierne, undtagen Enhedslisten, mener, at det er forkert at forkaste muligheden for at sætte prisen for de private virksomheder ned.

Magnus Heunicke fra Socialdemokraterne og Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti mener, at virksomhederne burde kunne bruge den digitale signatur gratis i en periode.

– I dag skal man betale for brugen, og man får ingen fordele. Projektet er dødfødt, siger Jørn Dohrmann, der dog ikke vil gøre en indsats for at gøre signaturen gratis for alle.

– Hele håndteringen af signaturen er ikke grebet professionelt an. Vi kan ikke redde det med at gøre signaturen gratis. Der skal mange flere boller i suppen, hvis det her skal skydes i gang, og det tror jeg simpelthen ikke Helge Sander formår.

Støtte fra Enhedslisten

Helt så pessimistiske er ordførerne fra de andre partier ikke, men de mener alle, at Videnskabsministeriet klart har undervurderet opgaven med at udbrede den digitale signatur, og at Helge Sander bør opprioritere indsatsen.

Eneste støtte får ministeren fra en uventet kant.

– Hvis de private firmaer ser en grund til at bruge den digitale signatur, så er det rimeligt, at de betaler for det, siger Enhedslistens Per Clausen.

Han vil til gengæld bruge flere penge på at forbedre de offentlige løsninger, så man kan sende flere skemaer ind digitalt og underskrive med digital signatur.

Læs mere om den digitale signatur i den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere