Sunil Harwani er på rundrejse i Mellemøsten og befinder sig nu hos en kunde i den arabiske ørken. Han er handelsagent for danske småkager, da kunden stiller ham et spørgsmål.
– Kan I også levere mobiltelefoner?
Det kan Sunil Harwani ikke, men manden mener, at han bør kigge på det, for mobiler kommer jo fra Europa ligesom Sunil Harwani selv.
I 1997 åbner han derfor sammen med sin familie firmaet Sunico i København.
Her næsten ti år efter er den 32-årige Sunil Harwani direktør for Sunico, hvor hans kone og søster er ansatte, mens hans far er bestyrelsesformand.
De store mobilproducenter sørger for at sprede salget af de nyeste telefoner til de fleste lande i verden. Sunico køber mobilerne billigt i forskellige lande og sælger dem i andre lande, hvor der er mangel på netop disse modeller – og prisen dermed er højere.
Salget af cirka 3,4 millioner mobiltelefoner og en række andre forretningsområder gav sidste år en omsætning på 6,7 milliarder kroner og et overskud på over 48 millioner kroner. Sunil Harwani mener dog ikke, at han gør noget specielt for at styre den store forretning.
– Jeg taler i telefon hele dagen. Og så får jeg løn for det, griner han.
Bliver i Danmark
Distributionen af mobiltelefoner er en branche, hvor markedet kan vende meget hurtigt. To danske konkurrenter med milliardomsætning har forladt markedet. Først Tel-Ka, der gik konkurs, da de engelske myndigheder tilbageholdt 75 millioner i en sag om mulig momssvindel.
Og for nyligt var det Comitel, der lukkede sin broker-afdeling af frygt for nye og skrappere momsregler, hvor man i princippet kan ende med momsregningen, hvis man sælger til momskarruseller.
Sunil Harwani er bekymret, men han tror fortsat på sin forretning.
– Vi kan jo ikke bare lukke forretningen, fordi det er blevet hårdere, siger han.
Han tror ikke, at skattevæsnet vil være urimelig, og virksomheden sørger også for ikke at gøre tingene for besværlige for sig selv.
– Jeg tror, Tel-Ka gjorde en fejl ved at ville ekspandere så hurtigt og åbne kontor i Storbritannien. Virksomheden nåede ikke at forstå lovene derovre, mener Sunil Harwani, der kun har kontor i København.
Det går op og ned
Sunico har dog også oplevet de svingende kurver.
– Det går op og ned. Vi har haft nogle hårde perioder, men det handler om ikke at give op. Du er nødt til at kæmpe. Det er min filosofi, siger Sunil Harwani.
Markedet for hvor det er bedst at købe og sælge mobiler kan nemlig skifte hurtigt. Årets resultat bliver ikke lige så godt i år som sidste år. Ofte er det ting uden for mobilbranchen, der påvirker salget.
– Vi sælger til en mand i Hong Kong, der sælger mobilerne videre i Mellemøsten. Når der er krig i Libanon, køber de ikke mobiler i Mellemøsten, og så sælger vi ikke mobiler til Hong Kong. Det er en kædereaktion, siger Sunil Harwani.
Virksomheden har dog også haft problemer med at skaffe dygtige sælgere. I Danmark er der ikke nok uddannede, og det er blevet svært at skaffe visa til udenlandske medarbejdere. Skatten er også et problem. De fleste udenlandske medarbejdere oplever den som alt for høj.
- Forretningsklimaet i Danmark er generelt set ret godt fra virksomhedens synspunkt. I andre lande er der mere bureaukrati og papirarbejde, siger Sunil Harwani.