Debitel irettesat af Forbrugerombudsmanden

Er du Debitel-kunde, har du muligvis siden mandag i sidste uge betalt til en såkaldt ”Fri sms”-pakke, som du aldrig har bestilt. Debitel har nemlig automatisk tilmeldt sine kunder til pakken. Og det er efter Forbrugerombudsmandens opfattelse i strid med god markedsføringsskik.

Debitel har igen problemer med god markedsføringsskik, og dermed igen en konflikt med Forbrugerombudsmanden.

Konflikten er opstået, fordi Debitel i starten af august sendte et brev til sine mobilkunder og fortalte dem, at med mindre de aktivt frameldte sig inden den 17. september, ville de blive tilmeldt en sms-pakke, der koster 49 kr. om måneden.

Det er efter Forbrugerombudsmandens opfattelse i strid med markedsføringsloven.

Debitel skriver selv i brevet til kunderne, at ”Debitel har fået solstik”. Og det er man sådan set enige i hos Forbrugerombudsmanden – i hvert fald har Debitel jokket i spinaten igen og lagt sig ud med god markedsføringsskik.

Markedsføringsmetoden er nemlig i strid med loven, for man må ikke påtvinge kunderne et produkt og en abonnementsudgift, som de aldrig har bedt om. Efter dansk ret er udgangspunktet, at man skal foretage sig noget aktivt for at indgå en aftale med en anden.

Aftale kræver aktiv tilmelding

Debitel forsvarer sig med, at der blot er tale om en vilkårsændring, som ikke kræver en aktiv tilmelding fra kunderne.

- Vi har varslet kunderne en prisstigning. Vi har givet kunderne mulighed for at vælge pakken fra, og havde vi ikke givet den mulighed, ville det have været ok med Forbrugerombudsmanden, for så havde der blot været tale om en almindelig ændring i vilkårene, mener Carsten Boldt, der er markedsdirektør hos Debitel.

Forbrugerombudsmandens jurister er ikke helt enige. De mener, at der er tale om en helt ny aftale.

Og nye aftaler må man ikke påtvinge sine kunder med mindre, der er tale om aktiv tilmelding, eller som det hedder fra Forbrugerombudsmanden ”positiv accept”.

Det dur altså ikke, når man - som Debitel har gjort - laver passiv tilmelding, eller som det hedder i jurasprog: ”negativ aftalebinding”.

- Der er tale om en tillægsydelse, og derfor kræver det positiv accept, siger Karen Søndergaard, der er jurist hos Forbrugerombudsmanden.

Debitel har desuden forsvaret sig med, at tilbuddet er ”yderst fordelagtigt”, men det er Forbrugerombudsmanden ikke enig i. Det må være op til den enkelte kunde at afgøre, om tilbuddet er fordelagtigt eller ej.

Sagen afsluttet

Sagen er dog afsluttet, idet Forbrugerombudsmandens jurister i løbet af de sidste par måneder med held har tvunget Debitel til at opgive den lidt for smarte markedsføringsmetode og desuden fået selskabet til at love, at det ikke længere vil bruge passiv tilmelding.

- Debitel har lovet at stoppe med fremgangsmåden, og så sker der ikke mere i sagen, lyder det fra Karen Søndergaard.

- Vi har valgt at efterkomme Forbrugerombudsmandens ønske og ikke tage diskussionen nu, tilføjer Carsten Boldt.

Men alligevel kan der være kunder, som er nået at blive tilmeldt sms-pakken.

- Vi forventer, at de personer som allerede er blevet tilmeldt, nu får et brev om, at de kan melde sig fra igen, siger Karen Søndergaard, der er jurist hos Forbrugerombudsmanden.

Det lover Carsten Boldt fra Debitel. Og han lover samtidig, at hvis der er kunder, der mener, at fremgangsmåden er forkert, kan de også få de penge tilbage, som de allerede har betalt for pakken.

- Der er kun tale om nogle få hundrede kunder, siger Carsten Boldt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere