Partier: It-ansatte må finde sig i kartel-aftaler

Både S og DF er afvisende over for at forbyde kartel-aftaler mellem virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere, selv om flere eksperter vurderer, at kartel-aftalerne er skadelige.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti afviser et forbud mod virksomheders indbyrdes aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Dermed ser politikerne stort på udmeldinger fra førende arbejdsmarkeds-
forskere, der har forklaret, at de mange aftaler kan skade Danmark.

I stedet vil Socialdemokratiet nøjes med at lovgive mod hemmeligholdelse af kartel-aftalerne, mens Dansk Folkeparti vil afvente, om arbejdsmarkedets parter selv kan løse problemet.

- Det er en kompliceret diskussion om, hvorvidt aftalerne skal forbydes. Der kan være rimelige og legitime årsager til, at den slags aftaler indgås, siger Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokratiet.

Eksperter: Især mindre virksomheder rammes
Jobkarteller, der hindrer mobilitet på arbejdsmarkedet, kan skabe stress og sygdom hos medarbejderne. Samtidig sænker kartel-aftalerne produktiviteten, hæmmer konkurrenceevnen i forhold til udlandet og besværliggør iværksætteri.

Det fortalte flere arbejdsmarkeds-forskere til Computerworld i sidste uge. Især mindre virksomheder kan blive ramt, lød det fra eksperterne.

Samtidig viser en undersøgelse foretaget af analysefirmaet Userneeds, at 81 procent af danskerne finder det uacceptabelt, at virksomheder indgår aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Thomas Adelskov er enig i, at aftalerne hæmmer mobiliteten på arbejdsmarkedet og dermed er med til at svække konkurrenceevnen.

- Men en virksomhed kan have nogle helt legitime grunde til at have nogle klausuler i forhold til medarbejderne, forklarer Thomas Adelskov.

Heller ikke regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil have et forbud mod aftaler, der hindrer jobskifte mellem to virksomheder.

Partiet har tidligere meldt ud, at de i første omgang vil lade arbejdsmarkedets parter om selv at finde en løsning på problemet. Den holdning står ikke til at rykke, på trods af arbejdsmarkedseksperternes udsagn.

- Hvis medarbejderne ved besked om aftalen, så synes vi, det er i orden, siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

Han slår fast, at hvis problemet ikke er løst inden foråret, så vil også Dansk Folkeparti stemme for en lovændring, der skal gøre det ulovligt for virksomheder at have hemmelige aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Ingen hemmelige aftaler

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil i stedet for et forbud have aftalerne frem i det åbne.

Kun Det Radikale Venstre og Enhedslisten mener, at aftalerne bør forbydes helt og ikke blot gøres lovpligtige at oplyse om.

- Den slags aftaler er noget snavs. Og der er ingen tvivl om, at virksomhederne begrænser konkurrencen med at holde på medarbejderne, siger Elisabeth Geday, arbejdsmarkedsordfører for Det Radikale Venstre.

- Hvis aftalerne ikke forbydes helt, vil det næstbedste være, at det bliver lovpligtigt at oplyse i den enkelte medarbejders kontrakt, hvilke virksomheder, medarbejderen ikke kan ansættes i, mener hun.

Samme holdning har arbejdsmarkedsordfører Jørgen Arbo-Bæhr (Ø).

- Vi ville gerne forbyde aftalerne helt, men som et minimum skal de hemmelige aftaler afskaffes, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere