I den seneste tid har Computerworld sat fokus på de udbredte kartel-aftaler mellem it-virksomhederne, der gør, at de ikke vil ansætte hinandens medarbejdere.
Vi vil gerne i kontakt med dig, hvis du har oplevet at blive bremset i at skifte job på grund af denne type aftaler.
Det vil vi også gerne, hvis du som chef - eller din virksomhed - har oplevet problemer med at ansætte nye medarbejdere på grund af virksomhedsaftaler og klausuler, eller hvis du har oplevet at miste en kunde eller en ordre, fordi I har afvist at underskrive en aftale med den anden virksomhed om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
Heftig debat
Det sker, efter der i de seneste uger har været heftig debat om, hvorvidt aftaler mellem virksomheder om ikke at ansætte hinandens medarbejdere – de såkaldte jobkarteller – skal tillades eller ej.
Fagforbundene mener, at lovgivningen skal strammes op, så det ikke bliver tilladt at have hemmelige aftaler, der hindrer jobskifte mellem bestemte virksomheder.
Flere brancheorganisationer, heriblandt ITEK og IT-Branchen, melder ud, at de skal nok klare problemet i egne rækker.
Budskabet er, at aftaler mellem virksomheder er i orden, hvis de er fokuserede, tidsbegrænsede og kun gælder de relevante medarbejdere. Og de må kun gå på, at parterne ikke aktivt må opsøge hinandens medarbejdere, lyder det fra brancheorganisationerne.
Men ikke kun lønmodtageres mulighed for at skifte job vanskeliggøres af klausuler og jobkarteller. Også mindre virksomheder og iværksættere kan få problemer med at ekspandere og ansætte nye medarbejdere, mener flere førende arbejdsmarkedsforskere.
Og det kan true hele den danske arbejdsmarkedsmarkeds-model, der netop bygger på mobilitet.
Ikke desto mindre kan der gå op til to år, før beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen vil overveje at kigge på problematikken.
Kontakt journalist Christina Rudkjøbing på c.rudkjoebing@cw.dk, hvis du vil dele din historie.