Lav en kopi af din kopisikrede musik-cd

Mange nye musik-cd'er er udstyret med en eller anden form for kopibeskyttelse. De kan ikke afspilles på computerens cd-drev, og kan heller ikke kopieres til en brændbar cd. Hvis man virkelig vil, kan man dog godt kopiere de cd'er, der skulle være kopibeskyttede. Det lykkedes os i hvert fald uden de helt store problemer.

Lovlige kopier

Pladeselskaberne er begyndt at benytte kopisikring på musik-cd'er, så man ikke umiddelbart kan benytte computeren til at kopiere cd'en. Kopibeskyttelsen skal dæmme op for den ulovlige kopiering, der koster den danske musikindustri en million kroner om dagen - i hvert fald ifølge branchen selv.

Fælles for de forskellige metoder til kopisikring af musik-cd'er er, at de forsøger at forvirre computerens cd-drev ved at indføre fejl på cd'en. Fejlene opfanges ikke af almindelige cd-afspillere, der i langt de fleste tilfælde afspiller musikken uden problemer, men computerens cd-drev går i selvsving.

Udover musikken rummer de kopibeskyttede cd'er typisk et eller flere dataspor, der er specielt designede til at få computerens cd-drev til at gå i strejke.

For eksempel har alle cd'er en indholdsfortegnelse, men på en del af de kopibeskyttede cd'er henvises der til en ekstra indholdsfortegnelse, som lægges yderst på cd-skiven.

Et cd-drev i en computer vil søge efter den anden indholdsfortegnelse, og vil blive forvirret af fejl i indholdsfortegnelsen. Derimod vil en almindelig cd-afspiller blot ignorere, at der er mere end en enkelt indholdsfortegnelse på cd'en.

Kopibeskyttelsen betyder, at man ikke uden videre kan overføre cd'ens numre til sin MP3-afspiller eller lave en kopi af cd'en til brug i bilen eller sommerhuset. I Danmark er det ellers fuldt lovligt at kopiere digitalt materiale, så længe kopien er til personlig brug.

Det er interessant at bemærke, at forkortelsen cd eller Compact Disc logoet ikke er at finde på mange af de kopi-beskyttede cd'er. Disse cd'er opfylder nemlig ikke standarden for musik-cd'er, og Philips, der var med til at opfinde formatet, protesterer mod brugen af Compact Disc navnet på medier, der ikke lever op til standarden.

Generelt er Philips modstander af kopisikrede cd'er, og det er forbrugerorganisationer som The Campaign for Digital Rights også. Her er argumentet, at når man har betalt fuld pris for en musik-cd, har man ret til at afspille den, hvor man har lyst - også på computeren eller fra MP3-afspilleren.

Vi har haft fingrene i et par kopibeskyttede cd'er for at finde ud af, om kopisikringen virker, og om der findes programmer, hvormed man alligevel kan kopiere disse cd'er. Lad det være sagt med det samme: Ved hjælp af offentligt tilgængelige Windows-programmer, der enten er shareware eller freeware, lykkedes det os at lave kopier af cd'er, der benytter en af de to mest udbredte teknologier til kopibeskyttelse, nemlig Sonys Key2Audio og Midbar Techs Cactus.

Key2Audio

Det mest udbredte system til kopibeskyttelse i Europa er Sonys Key2Audio. En række nye albums fra pladeselskaber ejet af Sony, herunder Epic og Columbia, er beskyttet mod kopiering ved hjælp af denne teknologi. Det gælder blandt andet "A New Day Has Come" fra Celine Dion, "Laundry Service" fra Shakira og soundtracket til Spider-Man.

Der er blevet solgt mere end 21 millioner cd'er med Key2Audio, og de kan altså ikke afspilles på computere uden særlig software. Mange cd-afspillere i biler har også problemer med cd'erne, og på Apple-computere med Mac OS kan problemet være endnu værre.

Hvis man har sat en kopi-beskyttet cd i Apple-maskinen, kan man risikere, at den ikke vil spytte cd'en ud igen, og hvis man er rigtig uheldig, vil computeren slet ikke starte op, når cd'en sidder i. En artikel på Apples website fortæller om fortrædelighederne.

Sony er godt klar over, at mange forbrugere gerne vil lytte til musik på computeren, og derfor har firmaet fundet på en teknologi kaldet Key2audio4PC.

På nogle af de kopibeskyttede cd'er kan man finde en særlig kode. På websitet Esquare4u kan man med denne kode få adgang til filer med de musiknumre, der også findes på cd'en. De musikfiler, man henter over nettet, er også kopisikrede. Derfor kan de kun kan afspilles på den computer, de er hentet ned på.

På de fleste af de Key2Audio-beskyttede cd'er kan man finde teksten "Will not play on PC/Mac" på coveret, så man ikke kan sige, at man ikke er advaret.

Mange Celine Dion-fans er blevet skuffede over kopibeskyttelsen, men her på redaktionen foretrækker vi tysk technorock frem for canadiske sangfugle. Vi har derfor forsøgt at kopiere det Key2Audio-beskyttede album Eisenherz fra Joachim Witt.

Blindwrite

Nogle gange kan problemet med læsning af kopibeskyttede musik-cd'er løses ved at starte pc'en op med cd'en siddende i drevet. Ofte kræver kopiering af kopisikrede cd'er dog særlig software, der går uden om Windows i forsøget på at læse cd'en, og som forsøger at skabe en fuldstændig eksakt kopi af cd'en - med kopibeskyttelse og det hele. Programmerne udnytter de faciliteter, som cd-drevet har, og man kan ikke være sikker på, at alle drev kan klare opgaven. Særligt de ældre af slagsen har ofte problemer.

Et godt program til jobbet er Blindwrite, der kan hentes fra vores download-sektion. Blindwrite er shareware, og det koster godt 200 kroner, hvis man vælger at beholde det efter en testperiode.

Når programmet startes op, er der to knapper at vælge imellem, for Blindwrite er faktisk to programmer: Et til at kopiere indholdet af en cd over på harddisken, og et til at brænde denne kopi over på en blank cd.


Blindwrite - eller rettere programmet BlindRead, der følger med - har fundet et dataspor på en cd, der ellers kun skulle indeholde musik. Det er her, kopibeskyttelsen gemmer sig.

Blindwrite er ligetil at benytte, og programmet understøtter en lang række cd-brændere. Hvis man alligevel modtager en fejlmeddelelse, når man forsøger at starte brændingen, kan man prøve med en anden brændemetode (writing mode). Det hjælper ofte.

Blindwrite skabte en nøjagtig kopi af vores Key2Audio-beskyttede cd'en, og kopien kan således heller ikke afspilles på computere. Hvis man vil have musikken fra cd'en over på pc'en, må man benytte en anden metode. Her brugte vi IsoBuster, som kan benyttes gratis til det, vi skulle bruge det til, og som også kan hentes fra vores download-site.


IsoBuster har fundet de 12 lydfiler og den enlige datafil på den kopibeskyttede cd.

Med IsoBuster kan man blandt meget andet udtrække musik-filerne fra en Key2Audio-beskyttet cd. Man markerer bare den session, der rummer musikken, vælger Extract i højreklik-menuen og finder ud af, om man vil udtrække musikken som .wav-filer eller som et .iso-image, der er lige til at brænde ned på en blank cd. I eksemplet herover er det Session 1, som indeholder musikken.

Cactus

Et andet udbredt system til kopisikring af musik-cd'er er Cactus fra Midbar Tech, og vi har leget lidt med det Cactus-beskyttede album Genesis.1 fra VNV Nation.

Denne cd kan man godt afspille på en pc, fordi den rummer musikken i komprimeret form sammen med en lille medieafspiller, der starter automatisk, når man lægger cd'en i drevet. Derimod kan musikken ikke umiddelbart kopieres, fordi musik-filerne normalt slet ikke er synlige for computeren.

Her kunne vi ikke få Blindwrite til at hjælpe os, og vi tyede derfor til Exact Audio Copy, der er et rigtig godt alternativ til Blindwrite, og som kun koster et postkort til programmøren. Det er jo billigt sluppet for et godt program.

Med Exact Audio Copy var vi i stand til at brænde en kopi af den Cactus-beskyttede cd, og vi kunne også udtrække musik-filerne fra den.

For at aflæse filerne korrekt, var vi dog nødt til at ændre lidt i indstillingerne for den måde, cd-drevet læser cd'en. Vi forsøgte os med flere forskellige muligheder, og løsningen på vores problem viste sig at ligge under menuen EAC, Drive Options, fanebladet Drive, hvor vi skulle vælge Read Command MMC 4 - så virkede det.


Exact Audio Copy kan hjælpe til med at fremstille kopier af alle slags musik-cd'er.

Sådan er det ofte i disse programmer - man skal finde den rette indstilling, før kopieringen kører helt glat. Helt uproblematisk er det altså ikke altid, og der kan godt gå et par blanke cd'er til spilde undervejs.

CloneCD

Rygterne siger for øvrigt, at man også kan bryde de to kopisikringer på en mindre sofistikeret måde, nemlig ved at overstrege det yderste cd-spor med en tusch. Så vil cd-drevet opgive at læse den indholdsfortegnelse, der er fejl i, og musikken vil spille normalt.

Hvis man ikke ved, om cd'en er kopibeskyttet, kan man benytte sig af ClonyXXL. Dette gratis tyske program undersøger cd'en, og prøver at finde ud af, om den er beskyttet mod kopiering, og i givet fald hvordan.

ClonyXXL giver også råd om, hvilke indstillinger man skal bruge i kopieringsprogrammet CloneCD for at have største chancer for at få en vellykket kopi.

CloneCD er nok det mest populære program til kopiering af cd'er. Det er shareware, og hvis man vil beholde programmet efter en prøveperiode, skal man af med 39 Euro, svarende til knap 300 kroner.

Selvom eksemplerne i denne artikel er fra Windows-verdenen, har brugere af andre operativsystemer det måske endnu nemmere. I hvert fald har vi hørt fra vores læsere, at der ikke er problemer med at afspille eller kopiere de beskyttede cd'er på maskiner, der har Linux eller FreeBSD som styresystem.

Ved at benytte programmer som de ovennævnte i en eller anden kombination vil det så godt som altid lykkes at omgå de forskellige former for kopibeskyttelse på musik-cd'er - dog alt afhængigt af cd-drevets faciliteter. Man behøver altså ikke at finde sig i de begrænsninger, som musikindustrien har pålagt ens dyrt indkøbte cd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere