Står det til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), kan der gå op til to år, før der bliver grebet ind over for de hemmelige firmaftaler, der hindrer ansatte i it-branchen i at skifte job.
Det sker, selv om et flertal i Folketinget samt en stribe fagforbund er stærkt fortørnede over aftalerne, hvor virksomhederne aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere.
Samtidig viser en opinionsundersøgelse, som analysefirmaet Userneeds har foretaget for Computerworld, at et overvældende flertal af danskerne vil have lovgivningen ændret.
Claus Hjort Frederiksen vil imidlertid ikke foretage sig noget, før Højesteret har afsat sin dom i en sag om netop de hemmelige aftaler mellem Neoprocess og WM-data.
Og det kan sagtens trække ud.
Afgørelse om to år
Ifølge NeoProcess’ tidligere advokat, Ole Østergaard, vil der efter alt at dømme ikke falde en afgørelse i sagen før om halvandet til to år.
I sagen om NeoProcess og WM-data bliver der imidlertid slet ikke taget stilling til, om hemmelige aftaler mellem virksomhederne er lovlige eller ej.
Det har dog ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra beskæftigelsesministeren.
Han henviser efter flere henvendelser gennem sin pressechef blot til sin besvarelse af et § 20-spørgsmål stillet af socialdemokraten Thomas Adelskov.
- Jeg synes, man bør afvente Højesterets afgørelse, førend eventuelle initiativer overvejes, lyder det fra Claus Hjorth Frederiksen.
S: Ikke acceptabelt
Socialdemokratiet finder det dog langt fra acceptabelt, at Claus Hjort Frederiksen vælger at udskyde sagen.
- Vi kan se lige nu, at der er et problem. Der findes jo retsdokumentation for, at der er mange aftaler, og derfor er ministeren også nødt til at gribe ind, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov.
I sagen mellem NeoProcess og WM-data er det kommet frem, at WM-data har over 300 aftaler med andre virksomheder.
Ifølge Thomas Adelskov er det derfor ikke et spørgsmål om, at der kun er aftaler mellem to virksomheder, men et spørgsmål om, at det er et meget omfattende problem.
Vil fremsætte lovforslag
- Vi vil selv overveje nu, om vi skal fremsætte et lovforslag, der forhindrer de her hemmelige aftaler. Det kommer til at ske, hvis ikke beskæftigelsesministeren kommer på andre tanker inden ret lang tid, siger Thomas Adelskov.
Han vurderer, at en lov kan være klar allerede inden nytår, hvis partiet kan skaffe politisk flertal for det.