Jay sharp
Barcelona: Vi har været med på Microsofts udviklerkonference TechEd i Barcelona. Her blev der snakket .Net, og det Java-lignende programmeringssprog Visual J# blev præsenteret.
Navnet Java har Sun sat sig på, så hos Microsoft hedder sproget Visual J#, der udtales jay sharp.
Forskellen stopper dog der. J# har samme syntaks som Java, men det kører udelukkende på .Net-platformen. J#-programmer kan dermed ikke afvikles som normale Java-programmer, men kræver, at man både har .Net frameworket og en speciel J#-afvikler installeret.
Afvikleren vil formentlig blive en del af .Net-frameworket i fremtiden, men ifølge J#-produktchefen, Tony Goodhew, der både holdt J#-åbningstalen og et uddybende seminar tirsdag morgen, bliver det i hvert fald ikke i år:
- Vi arbejder på at få den med i frameworket, men det bliver nok ikke før næste år. Indtil da er det nødvendigt at installere J#-redistributable.
JDK og .Net
J# understøtter dels en del af Suns JDK 1.1.4-klassebibliotek, dels en del ting fra Microsofts egen J++ 6. Derimod understøttes de meget nyere JDK 1.3 eller 1.4 ikke. Dermed er der ikke tale om, at man kan flytte Java-programmer direkte over til .Net-platformen.
Formålet med J# er i stedet at gøre det lettere for Java-programmører at flytte til .Net-platformen. De skal stadig lære .Net-platformen at kende, men slipper for at lære et nyt programmeringssprog.
Til gengæld har J# fuld adgang til .Net-platformen, herunder Web services, ASP.Net-sider, Visual Studio.Net og meget andet. Det eneste, der for tiden ikke er adgang til, er mobile løsninger.
J# fylder 12 MB og kan hentes fra Microsofts website, hvis man vil prøve programmeringssproget selv. Man skal dog have Visual Studio.Net i forvejen. Vil man bare afvikle J#-programmer, skal man have fat i den såkaldte J# .NET Redistributable, der fylder 6,5 MB.
På Microsofts site for .Net-udviklere GotDotNet kan man få mere at vide, og nyhedsgruppen microsoft.public.dotnet.vjsharp kan også være en god kilde til information om J#.
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld.