Leder: Er Danmarks finansminister helt analog?

Det er fuldstændigt umuligt at udlede af finansloven, om Danmark har en digital vinderstrategi eller ej, for it-investeringerne fortoner sig i det ukendte. Og det er farligt, mener Computerworlds chefredaktør, Mikael R. Lindholm i denne leder.

Leder: Ingen har forventet et visionært finanslovsforslag.

Finansloven er et samfundsbudget, som udtrykker den mangfoldighed af politiske hensyn og kompromiser, som det danske samfund rummer.

Men vi bør kunne forvente en professionel finanslov, som rent faktisk udtrykker den økonomiske side af de politiske løfter og ambitioner, som Anders Fogh Rasmussen og hans håndgangne ministre sværmer for vælgerne med.

At Danmark skal begå sig i fremtiden som en stærk it-nation er et politisk mantra, som har til formål at signalere fremsynet lederskab og skabe tryghed i befolkningen.

Budskabet er selvfølgelig, at vi ruster os til tænderne med de digitale fremtidsteknologier for at stå bedre rustet til at møde fremtidens udfordringer.

Indsatsen er usynlig

Desværre står indsatsen for at ruste Danmark digitalt hen i det uvisse, når man læser regeringens finanslovsforslag.

Det er ganske enkelt ikke muligt at udlede, hvor mange ressourcer, regeringen vil investere i ambitionen om at sikre Danmark som en af fremtidens førende it-nationer.

Derfor er det også umuligt at vurdere, om vi har en national digital vinderstrategi eller ej.

Det er ikke en professionel måde at drive noget som helst på.

Og slet ikke Danmark A/S, som vi alle har en aktie i.

Det er da også budskabet fra en lang række erhvervsledere og ledelseseksperter.

De er både bekymrede og forargede over regeringens budgetmæssige laissez-faire. Som Erik Bonnerup, tidligere direktør for Danica, siger det: “Du finder ingen veldrevne koncerner, der ikke ved, hvad de bruger på it.”

Næppe en forglemmelse

Det manglende digitale regnskab er næppe en forglemmelse fra finansminister Thor Pedersens side.

Han har selv været direktør for en veldreven virksomhed – Jysk Rengøring – og er en alt for rutineret finansminister til blot at overse it-investeringerne.

Den bevidste undladelse skyldes snarere det misforståede synspunkt, som professor Ove Kaj Petersen gør sig til talsmand for: IT er blevet hverdagspolitik og kræver ikke særlig opmærksomhed.

Den slags holdninger motiverer den bekymring, som erhvervslederne formulerer.

Alene den seneste måned har budt på en række alarmsignaler om, at regeringens digitale strategi så lang fra kører på skinner:

- Her på 10-året for visionen om en pc til hver elev står folkeskolen uden undervisningsmetoder, der tilnærmelsesvis kapitaliserer intellektuelt på informationsteknologiens potentiale.

- Ni ud af ti danske topledere besidder ikke digitale kompetencer nok til at deltage meningsfuldt i udviklingen af fremtidens produkter i deres egne virksomheder.

- Søgningen til de samfundskritiske it-studier på landets universiteter er faldet uafbrudt i alle de år, regeringen har siddet ved magten.

- Hverken borgere eller virksomheder har høstet mærkbare fordele af de skattefinansierede milliarder-investeringer i offentlig it, som regeringen har fremmet.

Der skal en farligt analog finansminister til at overse, at det digitale Danmark står med en række svagheder, som sætter alvorlige spørgsmålstegn ved vores evne til at skabe vækst også i fremtiden.

I USA har regeringen i mange år redegjort for de digitale samfundssatsninger i forbindelse med finansloven.

Hvorfor gør vi det ikke i Danmark?

Se Mikael R. Lindholms blog, redaktørens bord

Se den amerikanske opgørelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere