Danmarks investeringer i den digitale fremtid er en velbevaret hemmelighed i regeringens nye finanslovsforslag.
Mens det fremgår i detaljer, hvor meget staten vil investere i alt fra sygehuse, psykiatri og børnehaver, er der ingen tal for, hvor meget regeringen vil investere i sine ambitioner om at positionere Danmark som en af fremtidens it-nationer.
Det udløser en skarp kritik fra en lang række eksperter og topchefer i det danske erhvervsliv.
Ministeren burde vide det
Erik Bonnerup, som er tidligere direktør for blandt andet Danica og har vurderet en række offentlige it-projekter, kritiserer manglen på tal for it i finanslovsforslaget.
– Der burde sidde nogen og studere et så vigtigt område. Som minister for it burde Helge Sander i hvert fald vide, hvad der bliver brugt på it. Ellers kan han jo heller ikke sige, om det bliver brugt fornuftigt, siger han.
Anders Drejer, professor i ledelse på fra Handelshøjskolen i Århus, bakker op om kritikken.
- It udgør en kæmpe del af budgettet. Derfor må det selvfølgelig ikke være tilfældigt, hvad vi kaster penge efter. Det skal vi have et overblik over. Og det bekymrer mig, at regeringen ikke har det, siger han.
Også bestyrelsesformand i Dansk IT, Lars Mathiesen, og direktør for NNIT, Torben Skriver Frandsen, kritiserer den nuværende mangel på styring.
Sander afviser
Videnskabsminister Helge Sander (V) ser dog ikke problemet.
- Det er klart, det ikke giver den samme mulighed for at sige, hvad går lige nøjagtig til det og det område. Det er der måske nogle områder, der ønsker, men indenfor it, mener jeg, det er helt uinteressant, fordi it går så meget på tværs, siger videnskabsministeren.
I USA ser situationen helt anderledes ud. Når den amerikanske regering fremsætter sit finanslovsforslag følger der hvert år en opgørelse, hvor alle it-projekter bliver opført. Listen var sidste år på over 5.600 projekter.
I vejledningen til de amerikanske føderale institutioner står der, hvorfor den amerikanske regering ønsker oplysningerne.
Her nævnes blandt andet vigtigheden af at sikre, at kunne se hvor langt de føderale myndigheder er med at føre den digitale forvaltning ud i livet.
Læs mere om manglen på it-detaljer i finansloven i den trykte udgave af Computerworld fredag