Måske kommer den kommende medielicens på 2.090 kroner om året kun til at ramme computer-ejere, der har bredbånd derhjemme - hvis de vel at mærke ikke har fjernsyn eller radio.
Det fremgår af et svar, som kulturminister Brian Mikkelsen (K) har givet til ITEK under Dansk Industri, som tirsdag i Computerworld udtrykte harme over, at virksomheder og personer, der slet ikke anvender dr.dk, alligevel kommer til at betale medielicensen.
- Vi vil arbejde videre med spørgsmålet om, hvad det vil sige at ”kunne modtage billedprogrammer og – tjenester”, herunder om der skal være en minimumsgrænse for hastigheden på internetforbindelsen, og hvor den i givet fald skal være, lyder det i ministerens skriftlige svar til ITEK.
Positivt skridt på vejen
Det er et positivt skridt på vejen, mener konsulent John Kristensen fra ITEK.
- Det er vigtigt, at man ikke kun kan se et billede på sin computer, men at man også kan modtage signalerne i samme kvalitet som vi kender fra fjernsynet. Derfor forventer vi, at minimumsgrænsen vil være en meget hurtig ADSL-linie på den rigtige side af 1024 Kbps, siger han.
ITEK har også foreslået Brian Mikkelsen, at licensen kun skal gælde de terminaler, der er tilknyttet en tv-tuner og har installeret afspilningssoftware.
Men det afviser Brian Mikkelsen blankt.
- Skal vi undgå en udhuling på sigt af licensfinansieringen af DR, er det væsentligt, at vi gør licenssystemet teknologineutralt, så licens ikke - som ønsket af ITEK - kun pålægges traditionelle tv-apparater og computere og mobiltelefoner, der er udstyret med tunerkort, men at der også betales licens for modtagelse af tv-programmer via internettet.
På samme måde skyder ministeren ideen ned om en "log-in-kode" til DR's net-tv.
Ikke en farbar vej
- Jeg kan også afsløre, at jeg umiddelbart ikke finder ITEKs forslag om at gøre licenspligten afhængig af, om der er etableret særlig adgang til DR's internet-tv via en "log-in-kode", farbar, lyder det i svarer.
Brian Mikkelsen fastslår, at DR's internet-tilbud er en del af DR's samlede public service-tilbud, hvor der gælder et princip om lige og uhindret adgang.
- Denne adgang skal ikke begrænses af diverse kontrolsystemer, lyder det.
Det ærgrer ITEK.
- I praksis kunne det ellers iværksættes med brug af den digitale signatur, der jo i forvejen er et stort projekt for regeringen, siger John Kristensen, der dog ser frem til den kommende dialog.
Deltag også i debatten på Licensbloggen