Medieforliget er teknologifjendtligt

Kulturminister Brian Mikkelsens medieforlig er svagt og udviklingshæmmende. Med hver anden dansker imod sig og en skjult ny skat på anvendelse af ny teknologi varetager forliget snævre særinteresser fremfor et bredt samfundshensyn. Det skriver Computerworlds chefredaktør Mikael R. Lindholm i en ledende artikel, der er offentliggjort i ugeavisen Computerworld

Danmarks historie bygger på brede politiske forlig. Det er fundamentet for en stabil fremtid.

Derfor er det mere end uheldigt, at det nye medieforlig – som involverer alle politiske partier, undtagen Enhedslisten – ikke magter at samle et flertal i befolkningen bag sig.

I stedet for at være den medieteknologiske hjørnesten, det var tænkt som, aspirerer medieforliget snarere til en plads i historien som et mindemærke over politiske særinteresser og teknologisk kortsyn.

Mens 97 pct. af folketingsmedlemmerne går ind for medieforliget, bliver det ifølge en ny meningsmåling fra Userneeds kun støttet af 47 pct. af befolkningen – mens 49 pct. er lodret imod.

Problemet er licensen. Ikke fordi danskerne vil af med Danmarks Radio og nøjes med kommercielt finansierede tv-stationer – tværtimod.

Danmarks største mediekoncern og teknologilokomotiv indtager en særstilling i danskernes bevidsthed. Problemet er måden Danmarks Radio bliver finansieret på. To ud af tre danskere mener, at Danmarks Radio bør finansieres via finansloven, ikke via en medielicens.

Den store folkelige modstand viser, at politikerne er fuldstændigt ude af trit med befolkningen. Og værre endnu bliver det, når det kommer til udvidelsen af licensen til at omfatte pc’en – befolkningens foretrukne port til internettet, det nye folkemedie. Knap tre ud af fire danskere siger nej til pc-licensen.

Misæren med kulturminister Brian Mikkelsens medieforlig handler desværre om meget mere end en forældet finansieringsform – medieforliget fremstår som direkte vækstskadelig.

Regeringen har det som en erklæret ambition, at Danmark skal begå sig i fremtiden ved at mestre informationsteknologien. Vi skal være en af verdens førende it-nationer.

Det er imidlertid meget vanskeligt at se, hvordan en ny de facto skat, der bliver pålagt den selv samme informationsteknologi, skal styrke vore muligheder for at vinde fremtiden.

Reelt undergraver det nye medieforlig Danmarks digitale vækststrategi for at tilfredsstille særinteresser. Det er fuldstændigt uacceptabelt.

Kenneth Plummer, Danmarks Radios nye generalsekretær, har agiteret for det uacceptable i, at omkring 30.000 danske husstande, som i dag ikke har tv, via deres pc har en mulighed for at se DR via internettet uden at betale licens.

I så fald er det jo blot et spørgsmål om at rulle et betalingsgardin ned og give licensbetalere en adgangskode. Fuldstændigt som andre medier gør det – så netop brugerne og ingen andre betaler for det, de bruger.

Hvis vi vedtager, at det ikke er vigtigt, at netop DR’s brugere betaler for DR, fordi det er en kollektiv kulturinstitution, så er det logisk at overføre DR til finansloven – frem for at indføre en ny teknologiskat, som fremtidens politikere kan skrue op for til uanede højder. Tænk f.eks. på bilafgiften, der i dag udgør 180 pct. – før moms.

Hvad partierne bag medieforliget har begået ligner mere et medierøveri, end et bidrag til at sikre Danmarks digitale fremtid.

"Er du enig – eller uenig? Læs om Computerworlds redaktionelle verdensbillede på CW's blog ”Redaktørens bord” og tag del i debatten."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere