Forskere hos it-giganten IBM's laboratorium i Zürich har demonstreret, at det er muligt over længere tid at benytte et organisk molekyle som lagringmedie. Det skriver ZDNet UK.
Organiske molekyler kan befinde sig i forskellige tilstande, og ved at skifte mellem to tilstande kan et molekyle på den måde bruges til at lagre data.
I dette tilfælde lykkedes det forskerne at manipulere med ét enkelt molekyle ved at montere det mellem to elektroder af guld.
Op mod 500 forsøg
Molekylet forblev i stand til at skifte mellem de to ønskede tilstande i adskillige timer og gentagne gange i op mod 500 forsøg, skriver ZDNet.
Mens chipproducenterne forsat forbedrer de eksisterende halvlederteknologier, arbejder forskere på at finde nye alternativer, der kan gøre transistorer og lagermedier både mindre og ofte også billigere at fremstille frem for at anvende eksotiske materialer i konventionelle chip.
Organiske molekyler er én af disse teknologier. I IBM's forsøg blev der således anvendt et molekyle, der blot var 1,5 nanometer langt.
De mest avancerede chipfabrikker er i dag i stand til at producere siliciumchips, hvor de mindste detaljer er 65 nanometer.