Der skal alvorlige initiativer til, hvis der skal dæmmes op for de unges stærkt faldende interesse for it-uddannelserne datalogi og datamatiker-uddannelserne.
Videnskabsminister Helge Sander (V) er bekymret over udviklingen, hvor optaget på datalogi er faldet med næsten 25 procent på blot et år.
Bekymrende udvikling
- Det er en meget bekymrende udvikling, og jeg ville ønske, at vi i større udstrækning kunne påvirke de unge til at søge et område, hvor vi virkelig har behov for nogle stærke kompetencer, siger Helge Sander til Computerworld.
Regerings Globaliseringsråd har i et stykke tid været opmærksom på udviklingen og har forsøgt at finde frem til nogle løsninger - men hidtil uden held.
Sikkert er det, at rådet er helt enigt om, at det væsentligt at gøre noget - og gerne hurtigt.
- Vi har et problem med uddannelsernes attraktivitet. De unge finder dem simpelthen ikke spændende nok. Meget tyder på, at det kan handle om markedsføring af studierne. Måske er det mere spændende for de unge at blive "it-arkitekt" end "datalog", siger Jørgen Bardenfleth, administrerende direktør for Microsoft i Danmark og medlem af Globaliseringsrådet.
Efterlyser konkrete forslag
Helge Sander efterlyser nu konkrete forslag fra både de faglige miljøer og uddannelserne selv, ligesom han har sat sine embedsmænd i gang med at danne sig et forkromet overblik over situationen.
- De faglige miljøer og uddannelserne sidder med fingeren på pulsen, og derfor må de komme med bud på, hvad vi skal gøre, siger Helge Sander.
Det kan dog vise sig sværere end antaget. I hvert fald har datalogi-instituttet på Københavns Universitet, DIKU, overfor Computerworld fornylig fastholdt, at uddannelsen er god og spændende, selv om optaget er faldet fra 221 studerende i 2003 til blot 66 i år.
Anderledes toner lyder der fra Jørgen Bardenfleth fra Microsoft. Han foreslår, at man kigger mere målrettet på at kombinere et andet fag med it, fordi it efterhånden gennemsyrer alle brancher.
It skal kombineres med noget andet
- Danmarks to største brancher er fødevare/landbrugs-sektoren og transport-sektoren, der bliver mere og mere styret med it. Det er oplagt, at kombinere it med viden om disse områder. Det samme gælder mange andre områder, siger Jørgen Bardenfleth.
Han peger som eksempel på, at Microsoft i Danmark især har brug for folk med specialviden om it og økonomi, i det selskabet udvikler økonomi-styringssystemer.
Som det er tilfældet mange andre steder i it-branchen, har også Microsoft en del åbne stillinger for tiden.
Og selv om selskabet har en størrelse, der gør det muligt at rekruttere viden fra andre steder i verden, ærgrer det direktøren, at det er så svært at få fat i de dygtige folk.
Der skal sættes ind i gymnasiet
Helge Sander har blikket rettet mod et sted langt tidligere i de unges uddannelsesforløb.
Han mener nemlig, at de unge skal fristes til at søge it-vejen allerede i gymnasiet.
Som eksempel fremhæver han den sommerskole i spiludvikling, som Aalborg Universitet har stået bag i et par år. I det hele taget er der som et af de eneste steder fremgang at spore i Aalborg, når det handler om it-interesse.
- Vi må erkende, at gymnasiet er det vigtigste sted at påvirke de unges valg af fremtidig uddannelse. Brobygning mellem gymnasiet og universiteterne kan have helt afgørende betydning for de unges valg af en uddannelse inden for særligt de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, lyder det fra Helge Sander.