Politikere: Faldende it-optag skal vendes

De lave optagelsestal på datalogiuddannelserne bør få alle alarmklokker til at ringe, mener politikere fra flere partier. Det Radikale Venstre ønsker en analyse af årsagerne til frafaldet, så udviklingen kan vendes næste år.

Det lave antal optagede på datalogiuddannelserne er en bimlende alarmklokke for en it-branche med voksende efterspørgsel på højtuddannede.

Det mener politikere fra en række partier, der opfordrer it-branchen og videnskabsminister Helge Sander (V) til i langt højere grad at komme på banen.

- Det er en stærkt bekymrende udvikling og en potentiel krise for it-branchen, der i stigende omfang mangler kvalificeret arbejdskraft, siger digitaliseringsordfører Morten Østergaard fra Det Radikale Venstre.

Han har nu bedt videnskabsminister Helge Sander tage initiativ til en analyse af årsagerne til det faldende optag, så udviklingen kan vendes allerede næste år.

Mere brobygning

Også hos Socialdemokraternes videnskabsordfører Rasmus Prehn er der bekymrede miner over, at antallet af optagede på landets datalogiuddannelser alene fra sidste år til i år er droppet med 25 procent.

Han foreslår flere brobygningsforløb mellem eksempelvis gymnasiet og datalogiuddannelserne og IT-Universitetet.

- Man skal vække de unges nysgerrighed, og der har man nogle helt fabelagtige muligheder for på it-området, fordi man kan dukke op med computergrej på gymnasierne og vise, hvad det går ud på, siger Rasmus Prehn.

Den tilgang har man eksempelvis med succes forsøgt sig med på Aalborg Universitet i sidste uge, hvor der blev afviklet en meget søgt træningslejer i spiludvikling for gymnasieelever for at promovere it-uddannelserne.

Formand for Folketingets Videnskabsudvalg, Hanne Severinsen (V), mener, at de enkelte it-uddannelser i det hele taget skal være bedre til at gøre opmærksom på sig selv og jobmulighederne på it-området.

Bevar IT-Universitetet

Hanne Severinsen efterlyser mere fokus på it allerede i gymnasiet og opfordrer samtidig datalogiuddannelserne til at overvejer, om det er tid til at tænke nyt.

- Vi kan jo se, at eksempelvis IT-Universitetet med en kombination af it og humaniora har stor succes med at tiltrække studerende, siger Hanne Severinsen.

Af samme årsager er det hendes personlige holdning, at IT-Universitetet skal have lov til at beholde sin selvstændighed og ikke sammenlægges med eksempelvis Københavns Universitet.

Samme meldingen kommer fra både Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne som kommentar til regeringens udspil om at lægge netop IT-Universitetet ind under Københavns Universitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere