Det lave antal optagede på datalogiuddannelserne er en bimlende alarmklokke for en it-branche med voksende efterspørgsel på højtuddannede.
Det mener politikere fra en række partier, der opfordrer it-branchen og videnskabsminister Helge Sander (V) til i langt højere grad at komme på banen.
- Det er en stærkt bekymrende udvikling og en potentiel krise for it-branchen, der i stigende omfang mangler kvalificeret arbejdskraft, siger digitaliseringsordfører Morten Østergaard fra Det Radikale Venstre.
Han har nu bedt videnskabsminister Helge Sander tage initiativ til en analyse af årsagerne til det faldende optag, så udviklingen kan vendes allerede næste år.
Mere brobygning
Også hos Socialdemokraternes videnskabsordfører Rasmus Prehn er der bekymrede miner over, at antallet af optagede på landets datalogiuddannelser alene fra sidste år til i år er droppet med 25 procent.
Han foreslår flere brobygningsforløb mellem eksempelvis gymnasiet og datalogiuddannelserne og IT-Universitetet.
- Man skal vække de unges nysgerrighed, og der har man nogle helt fabelagtige muligheder for på it-området, fordi man kan dukke op med computergrej på gymnasierne og vise, hvad det går ud på, siger Rasmus Prehn.
Den tilgang har man eksempelvis med succes forsøgt sig med på Aalborg Universitet i sidste uge, hvor der blev afviklet en meget søgt træningslejer i spiludvikling for gymnasieelever for at promovere it-uddannelserne.
Formand for Folketingets Videnskabsudvalg, Hanne Severinsen (V), mener, at de enkelte it-uddannelser i det hele taget skal være bedre til at gøre opmærksom på sig selv og jobmulighederne på it-området.
Bevar IT-Universitetet
Hanne Severinsen efterlyser mere fokus på it allerede i gymnasiet og opfordrer samtidig datalogiuddannelserne til at overvejer, om det er tid til at tænke nyt.
- Vi kan jo se, at eksempelvis IT-Universitetet med en kombination af it og humaniora har stor succes med at tiltrække studerende, siger Hanne Severinsen.
Af samme årsager er det hendes personlige holdning, at IT-Universitetet skal have lov til at beholde sin selvstændighed og ikke sammenlægges med eksempelvis Københavns Universitet.
Samme meldingen kommer fra både Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne som kommentar til regeringens udspil om at lægge netop IT-Universitetet ind under Københavns Universitet.