Topchefen hos mobilgiganten Vodafone, Arun Sarin, står overfor et oprør fra vrede mindretalsaktionærer, når selskabet, der har knap 190 millioner abonnenter, tirsdag afholder sin årlige generalforsamling.
En række investeringsfonde kræver, at Arun Sarin skal træde tilbage efter dårlige resultater, der er kulmineret med en rekordstor nedskrivning af selskabets aktiver med 300 milliarder kroner tidligere på året.
Sarin, der for tre år siden efterfulgte den legendariske Christopher Gent, har efter mange investorers mening ikke formået at løfte arven efter Sir Cristopher, som forvandlede Vodafone fra en lille lokal spiller på det britiske marked til det eneste virkeligt globale mobilselskab.
Skarp aktionærkritik
Det forventes, at mindst tre britiske investeringsfonde i dag på generalforsamlingen vil kræve Sarins afgang.
En af fondene, Standard Life Investments, har forud for generalforsamlingen kritiseret ledelsen i skarpe toner.
- Markedet har mistet tiltroen til Sarins dømmekraft som chef for Vodafone, siger en repræsentant for fonden til Financial Times.
Blandt årsagerne til mistilliden er flere nedjusteringer af selskabets indtjeningsforventninger i løbet af det seneste år og svigtende resultater i specielt Europa.
Oprørere sidder på 10 procent
Det er dog overvejende sandsynligt, at Sarin fortsat vil stå i spidsen for Vodafone efter dagens generalforsamling.
Oprørerne kan kun mønstre cirka 10 procent af stemmerne, og det menes, at de fleste større aktionærer fortsat støtter Sarin.
Men presset på topchefen er vokset i takt med, at resultaterne er udeblevet og en række ledende medarbejdere har forladt selskabet.
Mandag meddelte Vodafone således, at Bill Morrow, der var leder af Vodafones europæiske forretning og blev opfattet som en mulig kronprins i selskabet, har sagt op.
Så hvis det ikke lykkes at vende skuden i løbet af de næste kvartaler, skal Sarin ikke regne med at investorernes langmodighed varer ved, vurderer analytikere.
- Positive hensigtserklæringer vil ikke i sig selv være tilstrækkeligt til, at Sarin kan holde aktionærerne fra livet ret meget længere siger John Delaney fra konsulentfirmaet Ovum til britiske Guardian.
Fokusering og frasalg
Ledelsen håber imidlertid, at dens strategi for at gøre Vodafone til en mere fokuseret forretning snart begynder at give resultater.
Over det seneste år har Vodafone blandt andet skilt sig af med aktiviteter i Japan og Sverige. Samtidig har selskabet oprustet i vækstmarkeder udenfor Vesteuropa.
Ledelsen i Vodafone fik en mindre opmuntring mandag, da selskabet kunne meddele, at dets omsætning voksede 9,2 procent i andet kvartal.
Det skyldes først og fremmest stærk vækst i nye markeder, hvor omsætningen er øget 62,2 procent sammenlignet med sidste år.
I de europæiske markeder var væksten i omsætningen derimod blot en halv procent.
Vodafone var i mange år en af aktie-investorernes absolutte favoritter grundet selskabets høje vækstrater og dets aggressive opkøbsstrategi i en række internationale markeder.
Men et skuffende afkast på dets store investeringer i blandt andet 3G teknologien og pres på indtjeningen i Europa har ramt Vodafone hårdt de senere år.
Samtidig synes selskabets ensidige fokus på det mobile område – noget, der for blot få år siden blev opfattet som dets store fortrin – at have givet bagslag.
Mange etablerede teleselskaber satser nu på produkter, der integrerer mobile løsninger med bredbånd, og her er Vodafone klædt dårligt på rent konkurrencemæssigt.