Store it-firmaer og specielt internetfirmaer som Microsoft, Google og Yahoo er med til at støtte de regeringer, der forsøger at begrænse borgernes frihed på internettet. Det mener menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.
Organisationen har netop udgivet en rapport, der sætter fokus på de tre internetfirmaers rolle i censuren af internettet i Kina.
Ifølge Amnesty International lever ingen af firmaerne op til de etiske løfter eller forpligtelser, som de har lovet deres aktionærer.
Har udleveret personlige oplysninger
Organisationen fremhæver, hvordan Yahoo udleverede personlige oplysninger om dets kinesiske brugere, som i mindst to tilfælde er blevet brugt af myndighederne til at få dømt to journalister.
Tilsvarende har Microsoft lukket for en systemkritisk weblog efter anmodning fra myndighederne.
Amnesty International kritiserer også Google for at have lanceret en censureret version af selskabets søgemaskine til det kinesiske marked.
Google har ganske vist erkendt, at det strider imod selskabets etiske retningslinjer og markerer over for søgemaskinens brugere, når en søgning er blevet censureret.
Denne forsigtige protest hilses velkommen af Amnesty International, der ser det som et første skridt i den rigtige retning.
Firmaerne fastholder, at de er underkastet de lokale love, og hævder, at det er bedre, at de er tilstede under censur, end slet ikke at være tilstede.
Lad være med at følge trop
Amnesty International foreslår, at firmaerne ikke blot følger de kinesiske myndigheder uden at gøre modstand ved eksempelvis at udtømme alle muligheder for appel i det kinesiske system, før de efterlever krav fra myndighederne.
Samtidig bør firmaerne offentliggøre alle aftaler med myndighederne og åbent støtte den ytringsfrihed, der eksisterer i landet.
Ifølge den seneste opgørelse fra de kinesiske myndigheder er der nu over 123 millioner internetbrugere i verdens mest folkerige nation.
Det er dog fortsat mindre end 10 procent af landets befolkning.
Relevant link