Løfter om højere løn er ikke længere nok til at få de erfarne it-folk til at kvitte jobbet til fordel for en konkurrerende virksomhed, lyder vurderingen fra it-rekrutteringsfirmaer.
Lønnen skal være i orden, men virksomhederne skal sætte ind på helt andre områder, hvis de vil fastholde og ikke mindst tiltrække de kvalificerede it-medarbejdere, som i øjeblikket er i høj kurs.
Det viser blandt andet erfaringerne fra rekrutteringsfirmaet BW Consult.
Med direktør Bettina Wæde i spidsen har firmaet spurgt 50 it-folk med efterspurgte kompetencer inden for primært SAP, hvorfor de sagde nej til et ellers attraktivt job i en velrenommeret it-virksomhed.
Nye opgaver
- De medarbejdere, der takkede nej, havde stort set alle inden for det seneste halve år fået mere indflydelse, mere ledelsesansvar, nye spændende opgaver eller mere fleksible forhold. Selv med udsigten til et lønhop, var det afgørende for, at de ikke ønskede et jobskifte, siger Bettina Wæde.
Hun mener, at svarene i undersøgelsen sender et klart signal til virksomhederne om, at de skal blive bedre til medarbejderpleje for at tiltrække nye medarbejdere og holde på de eksisterende.
Samme melding kommer fra direktør Ken Lynge Primby hos it-rekrutteringsfirmaet Connect.
- Der er i øjeblikket stor efterspørgsel på kvalificerede medarbejdere, der kan gå ind og løse it-opgaver fra dag ét. De er meget svære at tiltrække, og mange virksomheder går allerede nu forgæves, siger Ken Lynge Primby.
- De attraktive folk får mange tilbud, og det stiller nye krav til virksomhederne, at der fra flere sider er et stort fokus på både deres egne og de potentielle nye medarbejdere, siger han.
Lønnen skal være i orden
Ken Lynge Primby mener, at mange it-folk kan tillade sig at være kræsne i øjeblikket, og at de også er det.
- De fleste ved godt, at græsset sjældent er meget grønnere på den anden side af hækken. Derfor skal virksomhederne blive bedre til at overbevise om, at de faglige udfordringer og de øvrige forhold rent faktisk er i orden, hvis de skal have et ja fra en kandidat, siger Ken Lynge Primby.
- Det er en selvfølge for de her folk, at lønnen er i orden. Det er andre forhold som udsigten til personlig og faglig udvikling, der skal få folk til at skifte job, siger han.
Både Ken Lynge Primby og Bettina Wæde understreger, at de snakker om erfarne it-folk med attraktive kompetencer.
For eksempelvis nyuddannede tegner der sig fortsat et lidt andet billede.
Svært for nyuddannede
- Det er blevet lidt nemmere for de nyuddannede, men det er stadig svært at få fodfæste direkte fra skolebænken. Virksomhederne efterspørger erfaring, og den skal man prøve at tilegne sig, allerede mens man studerer. Ellers er det fortsat fast arbejde at søge arbejde som nyuddannet, siger Ken Lynge Primby.
Han mener dog, at stadig flere virksomheder allerede nu bør kigge i retning af de nyuddannede for at få højtuddannet arbejdskraft.
Også det kan it-virksomhederne imidlertid blive bedre til.
- Jeg oplever, at mange virksomheder, selv om de skriger på it-arbejdskraft, ikke vil bruge tid og ressourcer på at tage helt nyuddannede ind, siger Bettina Wæde.