FESD-systemer vinder frem i det offentlige

Det offentlige har i stor udstrækning taget elektronisk sags- og dokumenthåndtering via de såkaldte FESD-rammeaftaler til sig. Kun i kommunerne kniber det stadig med udbredelsen.

Det offentlige har langt hen ad vejen valgt elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH) i det offentlige på de såkaldte FESD-rammeaftaler.

Med rammeaftalerne har det offentlige udpeget tre konsortier til udrulning af ESDH hos offentlige myndigheder.

Dermed har myndighederne kunnet spare udgifterne til at gennemføre et udbud, men konkurrenter til FESD-leverandørerne har tidligere påpeget, at FESD-priserne til gengæld typisk ligger over priserne hos andre leverandører.

- Vi kan se, at cirka 60 procent af de kommende regioner vil have ESDH fra FESD-leverandørerne, og udbredelsen i staten er langt større, siger kontorchef Lars Frelle-Petersen fra Den Digitale Taskforce under Projekt Digital Forvaltning.

Alene FESD-konsortiet med CSC/ScanJour har kontrakter med ni ministerier og ligger i forhandlinger med yderligere to.

Tilfredshed med resultatet

Anderledes ser det ifølge en KL-undersøgelse ud i kommunerne, hvor under en tredjedel af de kommende 98 storkommuner på nuværende tidspunkt har lagt sig fast på ESDH-løsninger fra et af de tre FESD-konsortier – CSC/ScanJour, Accenture/Traen og Software Innovation.

Alligevel tøver Lars Frelle-Petersen ikke med samlet set at udnævne FESD-projektet til en succes.

- Målsætningen set fra vores side er ikke en selvstændig udbredelse af de tre FESD-konsortiers løsninger, men en udbredelse af de FESD-standarder, der udvikles under projektet, siger Lars Frelle-Petersen.

Han glæder sig derfor over, at ESDH-leverandører som blandt andre Fujitsu Services og Ementor, der ikke er at finde blandt de tre udpegede FESD-konsortier, har tilkendegivet, at de støtter FESD-standardiseringsarbejdet.

Ønsker ny model

Både Fujitsu og Ementor har imidlertid argumenteret for, at den nuværende model er uhensigtsmæssig, fordi den favoriserer enkelte leverandører.

Blandt andre Ementor ønsker en ny model, der ville give alle ESDH-leverandører mulighed for at få en officiel certificering, hvis deres løsninger lever op til FESD-kravene.

De nuværende rammekontrakter med de tre udpegede FESD-konsortier udløber i 2008 med mulighed for forlængelse i yderligere et par år fra statens side.

Ifølge Lars Frelle-Petersen er der endnu ikke taget stilling til tiden efter 2008.

- De myndigheder, der allerede har købt ind via FESD-aftalerne kan have tillid til, at arbejdet fortsættes. Men om vi skal have nye rammeaftaler eller finde en anden form, er der endnu god tid til at tage stilling til, siger Lars Frelle-Petersen.

Ny bølge på vej

Han pointerer, at FESD-standarderne vil være der uafhængigt af, om der er rammeaftaler med ESDH-leverandører.

Lars Frelle-Petersen forventer, at der før de nuværende rammeaftalers udløb vil komme en ny bølge af ESDH-udbud på det kommunale marked, når det nye kommunale landkort er på plads i 2007.

Samme holdning har direktør hos FESD-leverandøren Traen, Simon Svarrer, der forventer, at den bølge vil øge FESD-udbredelsen i kommunerne fra de nuværende knapt en tredjedel.

Han mener, at den haltende udbredelse af FESD i kommunerne skyldes, at en lang række kommuner har valgt ESDH-løsninger før FESD-aftalerne var klar, og at de endnu ikke har haft behov for at tage valget op til fornyelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere