Dansk forlag rykker med læserne på nettet

Findes det ikke på internettet, så eksisterer det ikke. Den tankegang blandt stadig flere studerende får nu et dansk universitetsforlag til at øge satsningen på nettet. En ny aftale giver studerende gratis adgang til forlagets e-indhold.

En ny licensaftale giver de kommende tre år samtlige studerende og ansatte ved Københavns Universitet samt besøgende på Det Kongelige Bibliotek gratis adgang til digitaliserede bøger og tidsskrifter fra danske Museum Tusculanums Forlag.

- Det er helt nødvendigt for vores overlevelse. Vi ser allerede nu, hvordan studerende altid begynder på nettet, når de skal finde oplysninger. Samtidig breder der sig en opfattelse af, at hvis noget ikke kan findes på nettet, så eksisterer det heller ikke, siger Marianne Alenius.

Hun er direktør på Museum Tusculanums Forlag, der udgiver forskningsbaserede bøger og tidsskrifter inden for humaniora, samfundsvidenskab og teologi fra forlagets lokaler på Københavns Universitet.

Nye forretningsmodeller

Universitetetsforlaget har som det første danske nu solgt hele sin pakke af elektroniske bøger og tidsskrifter i en licensaftale til et bibliotek. Aftalen er indgået med Københavns Universitetsbibliotek og gælder i tre år.

- Forretningsmodellen er baseret på en tanke om, at vi skal den digitale vej, hvis vi skal fastholde vores læsergruppe. Vi kan ikke skrue udviklingen tilbage, men må i stedet sikre, at vi ved at tage teknologien til os kan følge med målgruppen, siger Marianne Alenius.

En af de store udfordringer for forlaget har ifølge Marianne Alenius været at sikre en forretningsmodel, der kan kompensere for den tabte fortjeneste på de trykte udgaver, når læserne kan nøjes med en digital udgave.

Hun mener, at de nye digitale muligheder har skabt en ny kampzone mellem universiteter, forskningsbiblioteker og videnskabelige forlag om forskningsformidling.

Marianne Alenius opfordrer til, at parterne forsøger at finde sammen om at udvikle de nødvendige forretningsmodeller.

- Alle forøger i øjeblikket at erobre det digitale territorium. Det bør i stedet handle om at få genetableret den gensidige respekt for hinanden og få udnyttet vores forskellige faglige viden, så der kan komme mest mulig ny forskning ud til forskerne og de studerende, siger Marianne Alenius.

E-bøger er vejen frem

Hendes forlag åbnede allerede sidste år en elektronisk boghandel, hvor det er muligt at købe hele bøger og tidsskrifter eller enkelte kapitler og artikler.

Samme tankegang ligger bag en aftale forlaget som det første danske har indgået med søgemaskinen Googles tjeneste Google Book Search.

- Det er muligt, at nogen forlag dør på den her udvikling, men jeg tror, at de fleste kan overleve, hvis de går med udviklingen i stedet for at holde fast i, at de skal tjene deres penge på de trykte udgaver, siger Marianne Alenius.

Den amerikanske søgegigant Google har nu scannet en lang række af forlagets internationale udgivelser, og gjort det muligt at søge i dem via Google Book Search.

Google løfter salget

Finder man noget interessant via Google er det imidlertid kun muligt at læse et mindre uddrag af bogteksten. Skal man have resten med, må man følge linket til forlagets e-butik.

- Hvis vi fortsat vil have nogen til at købe vores udgivelser, så skal kunderne kunne finde os uden at kende os. De skal kunne gå på nettet, søge på et ord og lande inde midt i en af vores bøger, siger Marianne Alenius.

Hun fortæller, at Google-aftalen indtil videre har været en gevinst for forlaget, der har oplevet stigende efterspørgsel og salg af både de elektroniske og de trykte udgaver.

- Det farlige er, hvis man får prissat de digitale ydelser for lavt, så man udhuler sin egen forretning, fordi kunderne måske kun køber adgang til enkelte sider i en enkelt dag. Men jeg tror på modellen for vores forlag, siger Marianne Alenius.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere