Efter sommerferien sætter Lægemiddelstyrelsen strøm til et register, hvor store grupper i det danske sundhedsvæsen vil kunne søge på, hvilken medicin en hvilken som helst dansker skal afhente på apoteket.
Den nye receptserver bliver Danmarks centrale database over al medicin, der udskrives til landets borgere.
Receptserveren er en udvidelse til den såkaldte medicinprofil, hvor myndighederne længe har indsamlet stærkt intime og personfølsomme oplysninger om danskernes medicinforbrug.
Lægerecepter og følsomme ord
Medicinprofilen vokser nu til også at omfatte de recepter, som lægerne udskriver, samt lægernes egne og ofte meget følsomme ord om, hvilke sygdomme medicinen skal virke mod.
Samtidig får alle apotekere i Danmark nu fuld adgang til at søge alene på patienternes navn eller adresse, hvorved det i praksis bliver muligt at lure på, hvilken medicin naboen får.
Det er godt nok ulovligt at slå op uden patientens samtykke, men systemet giver alligevel fri og uhindret adgang til de mange data, og Lægemiddelstyrelsen vil kun sporadisk kontrollere for misbrug.
Ekspertråd meget skeptiske
Allerede da den oprindelige medicinprofil kom til verden udtrykte både Datatilsynet og Forbrugerrådet stor skepsis over for en så omfattende registrering af så personlige oplysninger.
Men disse advarsler har Folketinget valgt at overhøre.
Med den seneste udvidelse af registret hejser blandt andre lektor i sundhedsjura og tidligere medlem af Etisk Råd Mette Hartlev, Københavns Universitet, nu advarselsflaget og betvivler det juridiske grundlag for selve medicinprofilen.
Hun betegner det som tvivlsomt, om registreringen overholder EU’s persondatadirektiv.
Forbrugerrådet føler sig snigløbet.
Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Indenrigs- og Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Læs mere i den trykte udgave af Computerworld fredag.