Rekruttering er it-Danmarks største problem

Mangel på kvalificerede medarbejdere er den væsentligste barriere for de danske it-erhverv. Arbejdsløsheden er næsten nul og lønningerne stiger og stiger. Mere sexede uddannelser kan måske løse problemet på lang sigt.

En lang række it-virksomheder sukker så højt efter nye højtuddannede it-medarbejdere, at manglen på kvalificeret arbejdskraft er it-branchens største problem i dag.

– Rekruttering er det største problem for branchen både på kort og lang sigt, siger Tom Togsverd, branchedirektør i ITEK, som er Dansk Industris branchefællesskab for it, tele, elektronik og kommunikations-virksomheder.

Tom Togsverd vurderer, at den danske it-branche akut mangler 1.000-1.500 medarbejdere med lange videregående it-uddannelser.

Dette tal vil ifølge et forsigtigt bud fra Videnskabsministeriet være vokset til 15.000-30.000 højtuddannede it-folk i 2015. Dertil skal lægges behovet fra andre brancher for at ansætte kvalificerede it-folk.

It-fagforbundet Prosa nikker genkendende til problemet.

Ledigheden blandt Prosas medlemmer faldt sidste år med hele 31 procent til 5,2 procent i januar. Det er så få, at der ifølge formand Peter Ussing stort set ingen ledige højtuddannede it-folk er tilbage i Danmark.

Lønnen presses op

Manglen på ledige hænder presser lønningerne i vejret.

Sidste år steg de danske it-medarbejderes løn med 9,6 procent i gennemsnit. Det er mere end tre gange så meget som det øvrige arbejdsmarked.

Samtidig er de danske virksomheder i stor stil begyndt at søge efter arbejdskraft i udlandet.

– Flere og flere får gang i rekruttering i udlandet, og vi hjælper dem gerne med kontakt til virksomheder, der specialiserer sig i at skaffe folk udefra, fortæller Tom Togsverd.

Ifølge Tom Togsverd ligger mange danske it-virksomheder i dag og vipper mellem beslutningen om at hente folk ind fra udlandet eller lægge hele opgaver og afdelinger ud til andre lande som Indien og Kina samt i stigende grad østeuropæiske lande som Ukraine, Polen og de baltiske lande.

Selvom Prosa principielt ikke støtter import af arbejdskraft, før ledigheden blandt foreningens medlemmer er nul, indrømmer Peter Ussing, at den udenlandske rekruttering er nødvendig for virksomhederne.

– Vi ved, der kommer mange dygtige folk fra Østeuropa, og jeg mener, de skal føle sig velkomne, siger Peter Ussing.

Hård konkurrence i udlandet

Men også på europæisk plan er it-rekruttering et voksende problem.

EU-landene konkurrerer nemlig reelt om de samme udenlandske medarbejdere. Og her trækker Danmark ofte det korte strå, mener Tom Togsverd.

– De store lande og primært England og Tyskland har den fordel, at de betragtes som et springbræt til USA, som for mange højtuddannede østeuropæere og indere betragtes som det ultimative mål. Derfor handler det om at få solgt Danmark som et attraktivt sted at arbejde, et dejligt, pænt og rent land med en åben kultur og en god offentlig sektor og gode serviceydelser. Og ja, så har vi lige det med skatten og vejret, siger Tom Togsverd.

It-uddannelser skal være mere sexede

It-branchens parter er rørende enige med den nuværende regering om, at der skal uddannes flere it-kandidater på landets universiteter.

– Vi skal have brudt mønstret med, at it-uddannelser er kedelige. Hvis de unge synes, medier, sundhed og design er spændende, må vi kombinere disse ting med it, siger Tom Togsverd.

Andre løsningsforslag er at lokke kandidater med andre uddannelser - for eksempel bibliotekarer og humanister - til it-branchen og tilbyde dem efteruddannelse i it.

Peter Ussing fra Prosa foreslår at gøre it-uddannelserne – og faget generelt – mere attraktive for kvinder. Det er dog en langsigtet løsning med faldende ungdomsårgange og blot 530 aktuelle ledige i Prosa.

Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere