KMD-salg kan indbringe fire milliarder kroner

Et salg af KMD kan indbringe KL op imod fire milliarder kroner, efter ny lov bringer et salg nærmere. Eksperter advarer dog om, at salget kan medføre et dræn af kommunernes it-viden.

Kommunernes Landsforening kan tjene op mod fire milliarder kroner på at sælge KMD, vurderer flere eksperter, efter det i denne uge er kommet frem, at en ny lov kan tvinge kommunerne til at frasælge KMD.

Ifølge lovforslaget må offentligt ejede virksomheder fremover maksimalt hente 25 procent af omsætningen fra private kunder. KMD forventer selv at passere den grænse om kort tid.

Når det sker, skal KL ifølge lovforslaget sætte KMD til salg helt eller delvis. I så fald kan kommunerne se frem til en milliard-gevinst.

Tre til fire milliarder kroner

– Sidestilles KMD med tilsvarende børsnoterede virksomheder, vil markedsværdien ligge i niveauet tre til fire milliarder kroner, lyder et forsigtigt bud fra Gert Mortensen, der er partner i Schrøder, Lucas og Partnere, som rådgiver inden for køb og salg af virksomheder.

Gert Mortensen vurderer, at der vil være betydelig interesse for KMD, fordi virksomheden har en helt unik konkurrencemæssig position i kommunerne.

Også Henrik Zangenberg, Managing Partner i analyse- og rådgivningsfirmaet Gartner, vurderer, at KMD vil være inter­essant for virksomheder som IBM eller CSC, der vil have foden længere inden for i den offentlige sektor.

Han er dog bekymret for, om et salg af KMD vil betyde, at kommunerne selv kommer til at betale prisen.

Sporene fra Datacentralen bør skræmme

– Sporene fra salget af statslige Datacentralen til CSC bør skræmme i en vis forstand. Dengang solgte man uden samtidig at sikre, at kunderne også opbyggede kompetencer som professionelle indkøbere. Det gjorde, at flere offentlige kunder i en årrække fik problemer med at efterspørge den rigtige vare til den rigtige pris, siger Henrik Zangenberg.

Han peger på, at kommunerne faktisk har haft store fordele af at eje KMD.

Blandt andet at KMD traditionelt ikke har haft noget ud af at presse prisen i vejret i forhold til kunder, der ikke var professionelle nok til at give et modspil.

– Den rolle må KL så selv påtage sig, for vi mener ikke, at alle de nye kommuner får kritisk masse nok til at blive professionelle kunder hos en virksomhed, de ikke selv ejer, siger Henrik Zangenberg.

Han anser det for naturligt, at en privat ejer af KMD vil udnytte markedspositionen til fulde over for kommunerne.

Debatten om ejerskabet af KMD blev oprindeligt rejst af Randers-borgmesteren Michael Aastrup Jensen (V), der bragte forslaget om et salg på banen.

Forslaget blev for nylig nedstemt ved KL’s delegeretmøde.

Selvfølgelig skal de klare det

Borgmesteren glæder sig nu over udsigten til, at KMD via lovgivning måske kommer på private hænder.

– Det er desværre sandt, at der i kommunerne ikke har været nok fokus på, hvad og hvorfra man køber ydelserne. Men jeg tror, at nye ejerforhold vil tvinge indkøberne til at tænke sig mere om – og sætte sig ind i, hvilke leverandører de kan vælge, hvis de har flere muligheder – og ikke kun KMD, som de ejer og plejer at vælge, siger Michael Aastrup Jensen.

Randers-borgmesteren mener ikke, at det er et spørgsmål om, hvorvidt kommunerne er gearet til det arbejde. Det skal de være.

– Det ville være det samme som at give fortabt, hvis vi bare siger, at det kan kommunerne ikke klare. Selvfølgelig skal de kunne det – ellers er de ikke deres opgave voksen, lyder det fra politikeren.

Læs mere om et kommende KMD-salg i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere