Ny ejerskabslov kan fremtvinge KMD-salg

Kommunernes Landsforening kan blive tvunget til at sælge it-giganten KMD som følge af en ny lov, der er på vej gennem Folketinget. Loven forbyder kommunalt ejede selskaber at have for godt fat i det private marked.

Et salg af den kommunalt ejede it-kæmpe KMD rykker alvorligt tæt på med en ny ejerskabslov, der er på vej mod vedtagelse i Folketinget.

Ifølge den nye lov om kommuners og regioners erhvervsaktiviteter må virksomheder med kommunalt ejerskab maksimalt hente 25 procent af indtægterne fra det private marked.

Dermed er loven på konfrontationskurs med KMD, der med stor succes forfølger en strategi om drastisk at øge salget til det private marked.

Kræver privat ejer

Den nye lov skitserer samtidig, at selskaber, der falder ind under lovens definitioner, skal være mindst 25 procent ejet af private partnere. I dag er KMD 100 procent ejet af Kommunernes Landsforening gennem holdingselskabet Kommune Holding A/S.

Foreløbigt har KMD fået en overgangsbestemmelse, der løber indtil 2012. Det er uklart hvad der herefter skal ske, men i et skriftligt svar til Det Radikale Venstres Morten Østergaard forklarer økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K), at "KMD senest 1. januar 2012 skal opfylde lovens betingelser".

Dog lægger ministeren op til, at der kan dispenseres, hvis loven betyder, at det offentlige i forbindelse med frasalg eller privatisering vil få tab.

I øjeblikket afventer loven andenbehandling i Folketinget, men allerede i den forudgående høring udtrykte Kommunernes Landsforening (KL) stor utilfredshed med forslaget, der tilmed søsættes midt i KMDs gigantiske opgave med kommunalreformen.

Fokus på privat-markedet

KMDs administrerende direktør Lars Monrad Gylling har tidligere erklæret, at koncernen går efter at tjene en milliard på det private marked allerede i 2008, og at væksten inden for netop dette marked er eksplosiv.

I 2005 omsatte KMD i alt for cirka 2,9 milliarder, og Computerworld har tidligere beskrevet, at KMD forventer at nærme sig de 750 millioner kroner på det private marked allerede i 2006.

Foreløbigt vil KL-formand Erik Fabrin (V) afvente en nærmere analyse af lovteksten, før KL begynder at lægge strategier for, hvad loven skal betyde for KMD fremover.

- KMD har en stærkt ekspansiv strategi, og indtil vi har fået analyseret loven til bunds, er det denne strategi, der gælder. Jeg ved, at loven er der, men vil ikke give mig i kast med at tolke på den. Foreløbig er loven rummeligt nok til indeholde de strategier for vækst på det private marked, som KMD i øjeblikket har, vurderer Erik Fabrin.

KMD afventer situationen

Erik Fabrin vil af samme grund heller ikke forholde sig til, om KMDs strategier nu skal justeres, så KL undgår et frasalg, når overgangsbestemmelsen udløber.

Også hos KMD afventer man situationen.

- Vi fortsætter med vores vækststrategi, og det er sandsynligt, at vi gennembryder grænsen på 25 procent inden 2012. Jeg har noteret mig, at der er bred politisk opbakning bag forslaget, men også at det rummer nogle muligheder for dispensation. Hvad det kommer til at betyde for os efter 2012, vil jeg ikke gætte på, lyder meldingen fra administrerende direktør hos KMD, Lars Monrad Gylling.

Debatten om ejerskabet til KMD er flere gange blusset op, anført af borgmester i Randers og it-ordfører for regeringspartiet Venstre, Michael Aastrup Jensen.

Han talte på KL's delegeretmøde tidligere på året for en opsplitning og et delvist salg af KMD, men forslaget blev nedstemt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere