Så kom den beslutning, som fagfolk og eksperter har råbt og skreget på i flere år: Amternes elektroniske patientjournaler bliver tvunget til at køre på en fælles national integrationsplatform, så fremtidens kommunikation på tværs af regioner og sygehuse er sikret.
Blandt de iagttagere, Computerworld har talt med, er der bred enighed om, at det er den decentrale styring af EPJ, der har skabt det kaos, man nu er nødt til at redde med en fælles integrationsplatform.
Man bør nu efterrationalisere og lære af den fejltagelse, mener Jacob Primault, afdelingsleder i Dansk IT.
Ballade og støv på tøjet
– I forhold til it-området skal man erkende, at en decentralisering ikke er meget værd, når der er tale om et it-projekt med et nationalt sigte, forklarer han.
– Det offentlige Danmark har en tradition for, at it-projekter skal styres decentralt. Selv hvis der er tale om en national opgave, der ikke kan løses decentralt, gør man det alligevel, for det er traditionen. Samtidig har vi en stat, der er mere end lykkelig for at slippe for ansvaret, for it-projekter giver jo ikke andet end ballade og støv på tøjet, siger Jacob Primault fra Dansk IT.
Konsekvensen af ministerens udmelding er, at en del af de eksisterende EPJ-løsninger vil blive skrottet. Alligevel er der både politisk og faglig opbakning til Lars Løkke Rasmussen. Alternativet med amternes mange forskellige EPJ-løsninger var uholdbart, mener eksperter.
– Jeg mener ikke, at man kunne fortsætte med den hidtidige strategi. Der ville være en stor risiko for, at de mange integrationer, som der vil være behov i fremtiden, ville være blevet meget dyre at udvikle og vedligeholde og dermed vanskelige at etablere, siger Herbert Jessen fra Devoteam Fischer & Lorenz, der rådgiver om digital forvaltning.
– Men da man i sin tid valgte den decentrale strategi, havde man et politisk miljø med autonome amter, der gjorde, at en national styring af EPJ ikke rigtig lå i kortene, forklarer han.
Flere års heftige diskussioner
Forud for meldingen om den fælles integrationsplatform er gået flere års heftige diskussioner om arbejdet med EPJ.
Når det alligevel har taget næsten ti år at nå frem til erkendelsen af, at der er behov for en fælles platform, skyldes det i høj grad traditionen med den decentrale styring af it-projekter.
Det vurderer i hvert fald Kristian Billeskov, der er konsulent i analysehuset Gartner.
– Det er klart, at når man har haft en generel tradition for at styre it-projekter lokalt, så er det alt andet lige vanskeligere at nå frem til erkendelsen af, at man bliver nødt til at bruge en national styringsmodel, forklarer Kristian Billeskov Bøving fra Gartner.
Den erkendelse bør man tage ved lære af. Det mener Christian Wernberg-Tougaard fra konsulentvirksomheden Unisys, der beskæftiger sig med strategisk it-rådgiving.
– Hver eneste gang man gør sig nogle erfaringer med it-projekter, bør man lære af det. Det gode er jo, at man nu kommer med en klar melding, om at tingene bare skal kunne spille sammen, og i fremtiden bør man standardisere de it-projekter, som vi alle sammen – med fornuftens briller på – kan se skal standardiseres.
Standardiseringen af it-systemer
Ifølge Christian Wernberg-Tougaard er der nok it-projekter at tage fat på. Et eksempel er miljøområdet, hvor der findes en masse fragmenterede systemer, som gør det svært at skabe et fuldendt billede over miljøsituationen i Danmark.
Et andet område er standardiseringen af it-systemer i kommunerne, fortæller han.
IT-Branchen vil nu nedsætte et sundhedsudvalg med it-aktører på EPJ-området. Det nye sundhedsudvalg skal give Indenrigs- og Sundhedsministeriet et it-fagligt modspil, når der skal træffes beslutninger om elektroniske patientjournaler og andre emner inden for sundheds-it i fremtiden.
Lars Løkke Rasmussen fremlægger en decideret køreplan for den nationale platform inden udgangen af maj.
Læs mere om EPJ i fredagens trykte udgave af Computerworld