indhold
SETI@Home har været en kæmpe succes, hvis man ser på, hvor mange brugere, der har hjulpet med at lede efter rumvæsner, men projektet har naturligvis været en fiasko, hvis man havde håbet på at finde E.T.
Eric Korpela, der er forsker hos SETI@Home, siger til nyhedstjenesten NewsBytes, at man er ved at nå resultat nummer 500 millioner. I går var tallet 497.976.462, og der kommer 700.000 nye til hver dag.
Projektet blev verdenskendt i 1999, da forskerne lavede en pauseskærm, som alle kunne downloade. Den ville hjælpe med at analysere de utrolige mængder af data, som verdens største radioteleskop i Puerto Rico modtager hver dag. Det drejer som hele 50 gigabyte om dagen. Det er så meget, at det ikke engang kan overføres via netværk. Forkerne er nødt til at sende det på bånd til laboratoriet i Berkeley.
SETI står for Search for Expraterrestrial Intelligence. Det er med andre ord det projekt, der går ud på at finde liv på andre planeter. SETI hører primært hjemme på en række universiteter i USA, men der er også forskere i andre lande, der er med.
Den 13. maj 1999 lancerede SETI den berømte pauseskærm. Alle, der bruger den, får en lille arbejdsopgave, som computeren tygger sig i gennem, når brugeren alligevel ikke benytter sig af den. Resultatet sendes derefter tilbage til SETI. Hver arbejdsopgave rummer typisk 300 kilobyte data.
I øjeblikket arbejder 453.000 computere på projektet - der er altså næsten en halv million brugere, der har pauseskærmen kørende. Det tal skulle være temmeligt konstant. Der kommer lige så mange nye til, som der falder fra. Ifølge Korpela har disse computere indtil videre leveret, hvad der svarer til en million computer-år i arbejdskraft.
SETI's nuværende radioteleskop kan kun se himmelrummet fra den nordlige halvkugle. Korpela håber, at man kan få data fra et radioteleskop i Australien, så man også dækker det, der kan ses fra den sydlige halvkugle.
SETI@Home findes på denne adresse. Der kan man også hente pauseskærmen.