Der er ingen grund til at sidde med omkring det store mahognibord i direktionens mødelokale. Det er meget vigtigere med en stærk it-governancepolitik, mener flere danske CIO’er.
It-chefen sidder stadigt bænket udenfor direktionslokalet i de fleste danske virksomheder. Og dér befinder han sig godt. Så længe den øverste ledelse er lydhør, higer danske CIO’er ikke efter mere magt og indflydelse på forretningens strategi. Faktisk anser mange et direktionsmedlemskab for direkte upassende.
– Jeg skal ikke sidde og være med til at bestemme, om vi skal lave smagsstoffer og købe virksomheder op. Hos Danisco er it en support-funktion. Men det betyder ikke, at det ikke er vigtigt, siger CIO i Danisco, Niels Molzen, som refererer til økonomidirektøren.
MT Højgaards it-chef, Bjarne Poulsen, er også placeret under økonomifunktionen og går heller ikke efter en direktørstol.
– Hvis en virksomhed ikke har it på et højt strategisk niveau, som f.eks. banker og forsikringsselskaber, behøver it-chefen ikke sidde i direktionen, siger han. Bjarne Poulsen er tilfreds med, at MT Højgaard har adopteret en it-governance model, der blandt andet betyder, at han har tæt kontakt til økonomidirektøren og kvartalsvise møder med hele direktionen.
Bedre med indsigt
En stærk it-governance politik er generelt vigtigere for danske CIO’er, end hvor de formelt er placeret.
– Jeg synes, det er en forkert debat at fokusere på titler. Jeg vil hellere vende det om og sige, at det vigtigste for en CIO er, at koncernledelsen har indsigt i og interesse for it. Så er det ligegyldigt, hvad man hedder. Derudover er det vigtigt, at ledelsen vælger en it-governance model, der passer til forretningen, siger direktør for koncernudvikling og it hos Nykredit, Lars Mathiesen.
Skønt den økonomi uddannede CIO sidder i en finansiel virksomhed, hvor it-direktører mange steder er rykket op i direktionen, er Lars Mathiesen ikke en del af Nykredits koncernledelse – til gengæld har han stor indflydelse på og adgang til den.
Nykredit adopterede i 2002 en governance-model, der styrkede it, fordi udvikling og it blev slået sammen og udviklingschefen, den økonomiuddannede Lars Mathiesen, gjort til chef for begge dele. Samtidig blev styregrupper afskaffet, og it-projekter prioriteres i dag af et udvalg bestående af Lars Mathiesen og to koncerndirektører. Den lille, men beslutningsstærke gruppe mødes 100 gange om året på møder af en halv times varighed. Her sørger Nykredits CIO for, at koncerndirektørerne hele tiden får den nyeste viden om aktuelle projekter og løbende er med til at beslutte, hvor it bevæger sig hen.
Læs hele historien i det trykte magasin CIO (april 2006)