En tredjedel rundt om jorden. Så er bredbåndsselskabet TRE-FOR Bredbånd færdig med at grave fiber ned til de i alt 228.000 potentielle kunder i Øst- og Sydjylland og på Vestfyn.
- Faktisk er der tale om en af de største anlægsinvesteringer herhjemme i nyere tid, fastslår Arne Rahbek, kommunikationschef, TRE-FOR Bredbånd.
TRE-FOR baserer sig på en åben platform, der kan rumme mange forskellige leverandører uden at skabe flaskehalse.
Skaleres i stor stil
Systemet kan skaleres i stor stil og ifølge Rahbek mener to af leverandørerne til løsningen, Unisys og Cisco, at TRE-FOR's løsning er en af de mest avancerede for tiden.
- Senest har vi etableret en selvbetjeningsportal, hvor den enkelte bruger kan konfigurere sine ønsker og få lige præcis den opsætning vedkommende har brug for, siger Arne Rahbek.
Store underskud
Indtil TRE-FOR når plus på driften, efter planerne i 2008, er regnskabet præget af store underskud.
Gælden nærmer sig 200 millioner kroner, omsætningen var sidste år på bare 2.700 kroner og resultatet før skat på minus knap 12 millioner.
Men potentialet er stort, og samarbejdsaftalen med Energi Horsens er allerede "blevet overhalet af dagligdagen", som Arne Rahbek udtrykker det.
- Vi har nu også indgået en aftale med Østjysk Energi, der dækker området fra Højbjerg ved Århus og et godt stykke sydpå, siger kommunikationschefen.
Selskabet fik sine første testkunder på nettet i august 2005, og de første "rigtige" kunder kom på i december sidste år.
- Vi har cirka 300 kunder koblet på i dag, siger Arne Rahbek.
De store klar i 2008
Ifølge planerne er det overordnede net lagt færdig i 2007, mens de store byer Middelfart, Fredericia, Kolding, Vejle og Horsens er klar til kunderne i 2008.
Helt færdig med at grave de 13.000 kilometer rende til lyslederkablerne og den endelige udrulning af fibernettet forventer TRE-FOR først at være i 2012.
Til den tid dækker TRE-FOR's fra Christiansfeld i syd, Vejen i vest, Højbjerg i nord, mens Middelfart udgør den østlige grænse for TRE-FOR's superbredbånd.