Nedlæg IT-Universitetet og opret i stedet et landsdækkende it-universitet, som rummer al dansk it-forskning og alle videregående it-uddannelser.
Sådan lyder det forslag, som IT-Universitetets ledelse netop har sendt til Helge Sander.
Videnskabsministeren har nemlig bedt danske universiteter om at se på mulighederne for at 'konsolidere' og sammenlægge universiteter og sektorforsknings-institutter.
Vi skal samle hele molevitten
– Der er brug for at revitalisere fokus på it. Derfor foreslår vi, at man tager alle it-resurser på samtlige 12 danske universiteter og samler hele molevitten til et stort universitet, Danmarks IT-Universitet. Så ville det få en størrelse, hvor det begynder at ligne noget, siger Mads Tofte, rektor for IT-Universitetet.
Alle it-relaterede institutter på danske universiteter skulle ifølge forslaget organisatorisk udskilles fra moder-universitetet og styres fra en fælles ledelse for Danmarks IT-Universitet.
Det vil således også betyde, at det nuværende ITU i så fald helt skal nedlægges.
– Vi tror så meget på ideen om et fælles it-universitet, at vi sætter vores eget universitet på spil i processen, forklarer Mads Tofte.
Kan forslaget ikke gennemføres, foretrækker IT-Universitetet at fortsætte som nu, hvor universitetet er et specialiseret universitet.
Et dansk MIT
Diskussionerne om at fusionere universiteter blev skudt i gang af Forskningscenteret Risø, der i december 2005 foreslog en sammenlægning af Risø, DTU, Handelshøjskolen i København, Danmarks Farmaceutiske Universitet og IT-Universitetet.
Forbilledet var det kendte amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Helge Sander var begejstret for ideen om et super-universitet, men ledelsen på IT-Universitetet sagde med det samme nej tak.
I februar bad Videnskabsministeriet så landets universiteter om at sende en mere officiel vurdering af mulighederne for sammenlægninger senest 3. april.
I svaret fra IT-Universitetet afvises en fusion mellem to-tre universiteter. Risikoen for at det slår fejl er for stor, lyder det.
Frygten er, at de kvaliteter ITU har opbygget, bliver tabt på gulvet.
"Der skal ikke meget til at ødelægge et stort optag og en høj andel af kvindelige studerende på et it-studium", står der blandt andet.
– En fusion med et eller to andre universiteter gør ikke rigtig noget. Det rykker ikke it højere op på den nationale dagsorden, snarere tværtimod, så det er ikke lige det, Danmark har brug for, mener Mads Tofte.
Oplæggene fra universiteterne skal nu vurderes i Videnskabsministeriet, der senere på året vil komme med et samlet forslag til eventuelle fusioner.