I god tid inden efterårets finanslovsforhandlinger er embedsmænd i Økonomi- og Erhvervsministeriet og Finansministeriet allerede nu begyndt at diskutere fremtiden for erhvervsportalen Virk.dk.
Det sker på en række møder, hvor mulighederne for fremtidens Virk.dk drøftes.
Drøftelserne skal også danne grundlag for det kommende udbud af portalens drift.
Der er på forhånd lagt op til, at den nuværende model for det privat-offentlige partnerskab mellem Krak og staten skal erstattes af en, der er afgørende forskellig.
Har ikke virket
– Det er jo et faktum, at den nuværende forretningsmodel ikke har virket, og alle er enige om, at konstruktionen bag Virk.dk, ikke bliver som nu. Går vi i udbud med en model, som den vi har nu, vil vi helt sikkert ikke få nogen bud, for den er ikke bæredygtig, siger Katrine Ring Andreassen, kontorchef i Center for Koordination og Markedsføring af Virk.dk, under Erhvervs- og Selskabsstyrelsen
Erhvervsportalen Virk.dk blev lanceret i 2004 med pomp og pragt, og visionerne var store.
Dels skulle den med et snuptag gøre erhvervslivets kontakt med de offentlige instanser langt lettere, fordi alle blanketter og informationer var samlet et sted og digitaliseret, og dels var partnerskabet mellem det offentlige og det private et prestigeprojekt for regeringen.
Har længe arbejdet med andre planer
Men efter år med skandaler om både det tekniske fundament, det manglende indhold og det lave brugertal, kunne Computerworld i januar afsløre, at Erhvervs- og selskabsstyrelsen længe har arbejdet med planer om at sløjfe partnerskabet og i stedet få Virk.dk over på offentlige hænder.
Samtidig lød en af overvejelserne, at der kunne lukkes ned for andre indberetningsmuligheder, så virksomhederne derved ville blive tvunget ind på Virk.dk.
I onsdags lancerede Virk.dk imidlertid en af de løsninger, som oprindeligt var hensigten med portalen.
Den slidsomme proces med indberetning af sygedagpenge kan fremover foretages fuldt automatisk via Virk.dk – en løsning, der har været pilottestet med stor succes.
Ifølge Katrine Ring Andreassen indgår det ikke i overvejelserne at tvinge virksomhederne til at bruge løsningen, ved at lukke ned for den traditionelle,
manuelle indberetningsproces – brugerne skal komme af sig selv hjulpet på vej af en solid informationsindsats, forklarer hun.
Alt skal automatiseres
Ambitionen er fortsat, at stort set alt indhold på Virk.dk skal være automatiseret allerede inden første juli i år.
Sideløbende skal de to ministerier nu analysere, hvordan udbudsmaterialet skal skrues sammen.
Denne vurdering vil herefter indgå i finanslovs-forhandlingerne, hvor politikerne skal tage stilling til, om det offentlige skal æde en større del af udgifterne, end tilfældet er i dag.
– Men det at vi ændrer på modellen nu, er ikke ensbetydende med, at den vil være sådan altid. Man kan sagtens forestille sig, at vi genetablerer en aftale, som den vi har i dag. Det kræver blot, at modellen bliver rentabel for en privat partner, siger Katrine Ring Andreassen.
Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.