Lav en kopi af din dvd-film

Det er både nemt og billigt at fremstille kopier af sine dvd-film og brænde dem på cd'er. Det kræver blot en ikke alt for oldnordisk pc med dvd-drev, en cd-brænder og et par programmer, som kan anskaffes ganske gratis. På den måde kan man skabe en kopi af sin dvd-samling til sommerhuset.

Video-cd

Udover en vis tålmodighed kræver det ikke det store at kopiere dvd-film til video-cd'er. Man skal bruge en forholdsvis hurtig pc med god plads på harddisken, dvd-drev og cd-brænder, et program til at overføre dvd'ens data til harddisken og omdanne dem til det rette format, og endelig et program til at brænde video-cd'er. Video-cd'erne kan efterfølgende afspilles på en dvd-afspiller.

I denne artikel kigger vi nærmere på, hvordan en dvd-film kan kopieres over på VCD (video-cd) eller SVCD (super-video-cd). Det er lovligt, så længe det er til privat brug, og de fleste dvd-afspillere understøtter begge formater.

Hvis man vil se filmene på pc'en, kan man benytte Windows Media Player til at afspille .mpg-filerne fra VCD'er, mens SVCD'er kræver en afspiller, der understøtter dette format, for eksempel WinDVD eller PowerDVD XP.

Billedkvaliteten i VCD eller SVCD er ikke tilnærmelsesvis så høj, som man kender det fra dvd. Jo mere videodata komprimeres, des lavere bliver kvaliteten.

Hvis man vil have en film, der fylder fire-fem gigabyte på dvd, presset ned på to cd'er á 650 megabyte, så må der nødvendigvis gå noget til spilde. Med SVCD skal ikke forvente at se film i noget, der overstiger VHS-kvalitet, og med VCD er kvaliteten endnu mindre.

På en VCD pakkes videosignalet ved hjælp af MPEG1-formatet, så det fylder 1.150 kilobit pr. sekund. Billedets opløsning sættes til 352x288. På en SVCD komprimeres video med MPEG2, og her bruger man typiske en bitrate på 2.376 kilobit i sekundet og en opløsning på 480x576. På en dvd-film er opløsningen er 720x576, og bitraten er endnu højere.

DVDx

DVDx er et gratis program, som ripper dvd'en og omdanner filerne til formater, der bruges på VCD eller SVCD. Det er et brugervenligt program, der ikke kræver de store forkundskaber. Det medfølger en udmærket hjælpefil. Man kan hente programmet fra Doom9.net, hvor man også finder bunkevis af andre applikationer, der kan benyttes i forbindelse med behandling af lyd og video.

Afkodning af dvd-formatet kræver en massiv mængde regnekraft, og denne såkaldte ripning af dvd-film er en af de opgaver, hvor pc'en simpelthen ikke kan blive for hurtig. Man bør nok ikke kaste sig over dvd-ripning, hvis processorens frekvens er under 500 MHz.

Når man har udpakket, installeret og startet DVDx, begynder man med at udvælge den sektion af dvd-filmen, man vil kopiere. Man klikker File, Open DVD Root, og vælger dvd-drevet.

Her vælger man den af sektionerne, der varer længst. Så får man nemlig fat i selve spillefilmen frem for alt mulig ekstramateriale.

Herefter kommer man til menuen Input Settings, hvor man typisk blot behøver at vælge, hvilke undertekster, man vil have med fra filmen. Det sker i feltet Subtitle. Output Frame Rate skal være 25.0 (PAL) til europæiske tv-apparater.

Man skal ikke gå i panik, hvis fejlmeddelelsen "MPEG2Dec: Error during initialization" dukker op. Det betyder blot, at alle dvd-filmens faciliteter ikke understøttes af programmet. Der skulle gerne komme en fornuftig kopi ud af anstrengelserne alligevel.

Lang ventetid

Før man starter processen, skal man ind i menuen Output Settings, som man finder under hovedmenupunktet Setting, først og fremmest vælge formatet: Video CD (MPEG1) eller Super Video CD (MPEG2). Ved Max Frame skal man huske at klikke Whole for at få hele filmen med.

Under Volume don't exceed vælger man størrelsen på den CD-R, man senere vil brænde til. DVDx finder selv ud af at opdele filmen i filer med en størrelse, der passer til cd'er. En spillefilm på halvanden til to timer fylder to VCD'er, mens SVCD kræver mere plads.

Klik Apply for at gemme indstillingerne, og så er der kun tilbage at sætte rippingen i gang ved at klikke på Encode. Man bør væbne sig med tålmodighed, for det tager lang tid at omdanne en dvd-film til video-cd-formatet.

Man skal regne med, at det tager seks-otte timer at forvandle en film på to timer til VCD-format, og SVCD tager endnu længere. Til gengæld klarer pc'en opgaven uden menneskelig indblanding, så man kan jo passsende bare slukke for skærmen og benytte ventetiden til at gå på arbejde eller sove.

VCDEasy til brænding

En del brænder-programmer understøtter VCD og SVCD, men hvis det ikke er tilfældet for det, man har liggende på pc'en, kan man nemlig bare hente et, der gør. VCDEasy er gratis, og nyeste version af programmet kan hentes hos VCDHelp.com. Programmet kan også anvendes til at tilføje kapitler til video-cd'en.

VCDEasy indeholder CDRDAO til selve brændingen af VCD'en, og en ukomplet liste over understøttede cd-brændere kan findes på CDRDAO's website. Bemærk, at CDRDAO ikke understøtter eksterne cd-brændere.

VCDEasy er mindst lige så nemt at bruge som DVDx. Man angiver, hvilket format man vil brænde til, og ved hjælp af Add Files henter man den eller de filer ind, der skal overføres til cd'en. Hvis man har brugt DVDx, ligger disse mpg-filer i C:\Programmer\DVDx. Så vælger man cd-brænder, krydser af i Burn-feltet, og klikker Go for at brænde.

Så nemt er det. Til sidst erindrer vi endnu engang om at kopierede dvd-film er kun til privat brug. Det er ikke tilladt at bortgive, låne, bytte eller sælge kopierede film, og man må heller ikke fremstille kopier af en kopi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere