Forfattere:
Stig Grube Jakobsen, 30 år, i samarbejde med Victoria E. Slinde Bang, 27 år. Begge har en kandidatgrad i softwareudvikling fra IT-Universitetet.
Skrev speciale om:
– Sekundær anvendelse af elektronisk patientjournal (EPJ) til videnskabeligt og forskningsrelateret arbejde på en uddannelses- og forskningsinstitution. En forundersøgelse på Tandlægeskolen i København med henblik på afdækning af forudsætningerne for en realisering.
Med andre ord:
– Hvordan ny viden om nye sammenhænge kan skabes, så data i EPJ på Tandlægeskolen kan benyttes til tværfaglige sekundære formål. Det vil sige anvendelser, som ikke omhandler den direkte kliniske patientrelaterede interaktion, men derimod retrospektive anvendelser som eksempelvis forskningsformål og kvalitetssikring.
Specialeskriverne Computerworld taler hver uge med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Stig Grube Jakobsen skrev om "Sekundær anvendelse af EPJ til videnskabeligt og forskningsrelateret arbejde". Se flere specialer |
Hvad er den store udfordring?
– Tandlægeskolen er en heterogent sammensat organisation med 13 specialiserede afdelinger, og det skaber en række barrierer både fagligt og organisatorisk at udnytte den tværfaglige viden.
Hvordan fik I ideen?
– Vi var i gang med en anden EPJ-relateret forundersøgelse på Tandlægeskolen, men oplevede igen og igen, at personalet gav udtryk for nogle interessante holdninger, når samtalen drejede ind på det sekundære aspekt.
Hvilken tilgang har I benyttet?
– Vi har primært anvendt teknikker hentet fra systemudvikling til at få et sandfærdigt billede af den virkelighed, der udspiller sig blandt aktørerne på Tandlægeskolen i forhold til skabelse og anvendelse af data. Teoretisk har vi været orienteret mod CSCW (computer-supported cooperative work) med fokus på samordning mellem aktører, der er distribueret i tid og rum.
Hvad er konklusionen?
– At data ikke blot må betragtes som hårde facts, men derimod som et produkt af en given kontekst. Det er ikke muligt blot at hive data ud af EPJ og benytte disse. Konteksten er lige så betydningsfuld i forhold til det videnskabelige forskningsarbejde som selve de kliniske registreringer. Samtidig er EPJ det eneste fælles medium, der skaber forståelse mellem afsender og modtager, hvilket gør det vigtigt at kompensere for den manglende direkte interaktion. Ideen med EPJ er jo netop, at arbejde kan samordnes på tværs af tid og rum, men det kræver en bevidst designorienteret handling allerede i udviklingen af EPJ’en.
Er der anvendelse for specialet?
– Planen er, at undersøgelsen skal fungere som et bidrag til den videre udvikling af EPJ på Tandlægeskolen.
Hvad er dit drømmejob?
– Det må være et job som systemudvikler inden for komplekse viden- og problemområder.
Hvad laver du nu?
– Jeg er udviklingskonsulent i NNIT – PharmaIT.
Stig Grube Jakobsen og Victoria Bang fik 13 for deres speciale 29. september 2005.
HVAD ER DIT SPECIALE?
Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig. Ring eller skriv til Tine Havkrog Jensen på 77 300 363 eller t.jensen@cw.dk