Med onlineleksikonet Wikipedia som det store trækplaster er interessen for CMS-systemet Wikis hastigt på vej frem som en teknisk løsning til at dele informationer mellem flere personer.
Nu har også dansk erhvervsliv fået øjnene op for Wikis som et hurtigt og let middel til at dele viden mellem ansatte.
En Wiki er et system til indholdsstyring på nettet (CMS), men med den store forskel, at alle brugere som udgangspunkt kan redigere alle sider og samtidig oprette nye sider.
Gemmer ændringer
Samtidig bliver hver eneste ændring gemt, så man altid kan se den fulde historik for ændringerne.
- Det giver vigtig information, som man ellers ikke altid gider skrive, og det sker helt automatisk. Det går mod den traditionelle opfattelse af en webside som noget, en webmaster styrer. Nu er en webside hvermandseje, fortæller afdelingsleder Kenneth Lavrsen fra Motorola.
Der findes forskellige open source-løsninger til at skabe en Wiki, og hos erhvervslivet er det løsningen TWiki, som har vundet størst indpas.
I Motorolas Tetra-udviklingsafdeling i København bruger omkring 200 ansatte TWiki til projektstyring og virksomhedens ISO 9000 kvalitetssystem.
- Nu har vi et system, hvor folk kan gå ind på ISO 9000-systemet og få fejl og ændringer vist med det samme. Tidligere tog det op til et år at få ændringer igennem - nu kan det gøres på to minutter. For en virksomhed, der gerne vil flytte sig hurtigt, har det stor betydning, siger Kenneth Lavrsen.
Selve ISO 9000-informationen kan brugerne ikke rette i, men det står til gengæld frit for at komme med kommentarer, rettelser og links.
Hurtigt at gå til
Kenneth Lavrsen har selv sørget for at sætte en Twiki-server op, og han mener, at det med den seneste version kan gøres i løbet af få timer.
Også TDC bruger TWiki i en sine udviklingsafdelinger, hvor omkring 30 ansatte deler information om nye projekter.
Her mener systemkonsulent Kennet Baadsgaard Andersen, at Wikis har potentiale til helt at erstatte traditionelle intranet, hvor redaktører typisk har ansvaret for at redigere og oprette artikler.
- Alle kan gå ind og lave indlæg og småsider. Det er hurtigt at gå til, hurtigt at lave en side, og det kræver ingen kendskab til webkodning, siger han.
Ringe udbredelse
Kurt Kragh Sørensen er indehaver af konsulentfirmaet Intra Team, som rådgiver mange af Danmarks største virksomheder om brugen af intranet, og han ser Wikis som et godt værktøj til mindre projekter.
Men han er en af flere eksperter, som ikke deler optimismen, når det handler om helt at erstatte et traditionelt intranet med en Wiki-løsning.
- Der skal styring på viden. Hvis et intranet ledelsesmæssigt skal bruges til at kommunikere virksomhedernes værdier, kræver det, at du har et redaktørkorps, som kommunikerer de værdier, virksomheden har, siger Kurt Kragh Sørensen.
Han har ikke viden om, at Wikis bruges i en eneste af de 210 danske virksomheder, der er blandt Intra Teams kunder.
Internationalt er Wikis ellers ved at få større opmærksomhed.
Nørdede miljøer går først
Den danske brugervenlighedsekspert Jakob Nielsen udråber hvert år de 10 bedste intranet, og i 2005-kåringen var virksomheden Orbis' intranet baseret udelukkende på en Wiki-platform.
- Resultatet er, at Orbis-intranettet er langt mere informativt og opdateret end typisk for små organisationer med begrænsede intranet-ressourcer. Selv selskaber, der ikke vil åbne helt op for adgangen til at redigere, kan have glæde af at lave afdelings- og projektsider lettere at redigere, skrev han dengang.
Intra Team er netop i gang med at lægge sidste hånd på kåringen af Danmarks bedste intranet, men her dukker Wikis ikke op.
Flere kilder peger på, at forklaringen måske skal findes i, at det primært er mere nørdede miljøer, som tager Wikis til sig. Det understreges af eksemplerne Motorola og TDC.
- Der har du de nørder, der kan finde ud af at installere det og er vant til at skrive. Men flere af Wikierne begynder at have Wysiwyg, og det får stor betydning for udbredelsen, at flere mennesker ser en brugerflade, der minder mere om Word, mener Kenneth Lavrsen fra Motorola.
Professionel fokus
Også Twiki - som foruden TDC og Motorola bruges af blandt andre SAP og Disney - er netop kommet i version 4.0, som indeholder Wysiwyg.
Samtidig er Wikis ved at bevæge sig væk fra en status som open source-baserede græsrodsprodukter.
Eksempelvis verdens største it-firma IBM har skabt en prototype på en Wiki, som foruden videndeling kan bruges til at integrere kort, vejr og ERP-informationer fra SAP i intranettet.
Også TWiki gør det muligt at skabe små applikationer, så Wikien kan integreres med andre databaser.
Relevante link