Heller ikke i denne omgang bliver det tilladt for danske mobilselskaber at binde deres kunder i op til 12 måneder.
De fem partier bag teleforliget besluttede på et møde torsdag igen at afvise flere teleselskabers krav om at måtte holde lidt længere på kunderne. Det oplyser videnskabsminister Helge Sander (V) til Computerworld.
- Resultatet blev, at der ikke var stemning for, at vi ændrer på gældende regler, så det forbliver uændret seks måneder, som det har været hidtil, fortæller han.
Ifølge ministeren var alle partierne bag teleforliget enige om den beslutning, men ifølge Socialdemokraternes it- og teleordfører, Magnus Heunicke, var der stor uenighed undervejs.
- Vi var uenige på kryds og tværs, men vi er en stor kreds om teleforliget, og vi kunne se, at det ikke var muligt at bevæge os, siger Magnus Heunicke.
Teleselskaber tøver
Han så gerne, at man gjorde det muligt at binde 3G-kunder i op til 12 måneder for at flytte flere danskere over på den teknologi.
- Vi begik den fejl, dengang vi oprindeligt solgte de fire licenser til 3G, at vi ikke satte krav til et slutprodukt, men kun til udrulning. Ingen troede, at man ville købe en licens til en milliard kroner og så have den liggende i skuffen, siger Magnus Heunicke.
Kun TDC og mobilselskabet 3G har åbnet for deres net, mens Telia i stedet satser på 2G-teknologien EDGE. Sonofon har først netop fået sin 3G-licens og arbejder nu på at bygge et net op.
Magnus Heunicke mener derfor, at der skal andre midler i brug.
- Lad os undersøge, om vi ikke i en afgrænset periode kan forlænge bindingsperioden på 3G, men ikke på 2G, så det bliver mere attraktivt for mobilselskaberne at investere i 3G i stedet for at give tilskud til forældede 2G-telefoner, siger han.
Ny diskussion
Allerede sidste år skar Helge Sander igennem med en lovændring, der gjorde det umuligt for mobilselskaberne at binde kunderne mere end seks måneder.
Det skete efter en kontrovers mellem Konkurrencestyrelsen og IT- og Telestyrelsen om den maksimale bindingsperiode for 3G-abonnementer.
Emnet blev taget op til ny diskussion på dagens møde på foranledning af mobilselskabet 3, som efter en indledende storvækst har måttet sande, at det er svært blot at fastholde mobilkunderne.
Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Venstre, De Konservative og SF står bag teleforliget fra 1999.