Det er en overtrædelse af lejeloven, når boligportaler tager penge for at formidle kontakt mellem boligsøgende og udlejere, mener Lejernes Landsorganisation.
- Man må ifølge lejeloven ikke kræve en dusør for at formidle lejemål. Det er præcis det, som boligportalerne gør, når de tager penge for at fortælle, hvor der er boliger til leje, siger cheføkonom Jesper Larsen, Lejernes Landsorganisation.
Minister ind i sagen
Samme holdning har SF's boligordfører Morten Homann.
Han har netop stillet spørgsmål til socialminister Eva Kjer Hansen (V) om sagen.
- Jeg mener, at en række portaler overtræder loven, og det undrer mig, at ministeren ikke gør mere for, at loven bliver håndhævet, siger Morten Homann.
Han har tidligere forsøgt at få daværende socialminister Henriette Kjær (K) til at kigge på området.
Afviser overtrædelser
Dengang skrev ministeren i et svar til Morten Homann, "at det er i strid med lejelovens såkaldte dusørregel at kræve betaling for at formidle kontakt mellem lejer og en udlejer med henblik på indgåelse af en lejeaftale om en beboelseslejlighed."
Ifølge ministerens svar vil det dog være i orden at opkræve penge, hvis den boligsøgende betaler for at annoncere efter en bolig, og betalingen svarer til administrations- eller annonceomkostningerne.
På nettet tilbyder Bolig1.dk, Boligmaxx.dk og Lejebolig.net og en lang række andre portaler mod betaling at formidle kontakt mellem lejer og udlejer.
Vi er et annoncemedie
Administrerende direktør for Lejebolig.dk, Michael Eggert, afviser, at hans boligportal overtræder den såkaldte dusørregel i lejeloven.
- Vi er et annoncemedie som andre på nettet. Den boligsøgende betaler for en annonce, der efterlyser en bolig. Annoncen er en del af en pakke, der blandt andet giver adgang til oplysninger om andre, der har boliger til leje, siger Michael Eggert.
Han mener, at den model holder sig på den rigtige side af lovgivningen.
Forening opløst
Netop Michael Eggerts Lejebolig.dk har som en af kun to danske boligportaler været medlem af Foreningen af Danske Online Boligannoncetjenester, der blev dannet for cirka et år siden.
Et af formålene med foreningen var at få dannet grundlag for en etisk regulering af markedet for at gøre det mere gennemskueligt for forbrugerne.
Blandt andet skulle foreningen hjælpe med at rydde op i de mange portaler, der drives af samme ejere, der dermed kan få boligsøgende til at betale flere steder.
Endvidere skulle der ryddes ud i annoncer for fiktive boliger og for boliger, der allerede var lejet ud.
Den manglede tilslutning fra nettets boligportaler til foreningen gør imidlertid, at den netop har opløst sig selv, oplyser Michael Eggert.