Storstilet redningsplan skal tvinge liv i Virk.dk

Efter år med fiaskoer er der stadig stort set ingen virksomheder, der bruger portalen Virk.dk. Nu viser interne dokumenter fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at en hidtil ukendt redningsplan er i gang.

En redningsmanøvre i sidste øjeblik skal retfærdiggøre den fortsatte eksistens af den skandaleombruste erhvervsportal, Virk.dk, der blev lanceret under pomp og pragt i 2003 som erhvervslivets fælles indgang til det offentlige Danmark.

Det viser interne papirer fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som Computerworld er kommet i besiddelse af.

"Det er helt afgørende i forhold til at sikre Virk.dk’s fremtidige eksistens, at der inden forhandlingerne med Finansministeriet sker en væsentlig trafikforøgelse på Virk.dk,” skriver styrelsen i et internt notat.

Brugertal pumpes op

Notatet lægger op til, at op mod 30 procent af alle indberetninger til styrelserne skal ske via Virk.dk allerede i februar i år.

Det skal sammenholdes med en rapport fra Rigrevisionen i november, som viste, at der kun var sket 4.500 indberetninger fra erhvervslivet via Virk.dk mod knap 800.000 potentielle.

Papirerne lægger op til, at de myndigheder, der skal levere indhold til Virk.dk, skal have vredet armene om for sætte turbo på udviklingen. Det magre brugertal på Virk.dk skal pumpes i vejret, inden Finansministeriet i marts skal tage stilling til, hvor mange skattekroner der fremover skal postes i den kontroversielle portal.

I dokumentet peger Erhvervs- og Selskabsstyrelsen på, at det kan overvejes at tvinge erhvervslivet til at bruge Virk.dk ved at lukke alle andre alternative indberetningsmuligheder i 2007.

Det forudsætter, at styrelserne i løbet af 2006 leverer de løsninger, der skal gøre det muligt for erhvervslivet at indberette via portalen.

– Vi kan ikke være bekendt at gå til finansudvalget og bede om penge, hvis vi ikke engang kan få vores egne styrelser på, siger direktør i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Ole Blöndal.

Underskud på driften

Blöndal nedtoner sin egen styrelses udmelding om, at Virk.dk’s eksistens afhænger af, at man i løbet af kort tid kan få boostet brugertallet.

– Der ligger ikke andet i det, end at vi ikke kan være en troværdig forhandlingspartner, hvis vi ikke har orden i eget hus. Så ser det ikke ud som om, at vi seriøst mener noget med den portal, siger han.

I den forløbne uge måtte økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) bede Folketingets finansudvalg om at få en ekstra bevilling til Krak, selskabet bag Virk.dk, på 24 millioner kroner.

Det skal dække underskuddet på driften resten af året.

Men hertil kommer betydelige omkostninger til den integration, styrelserne står til at skulle færdigudvikle på rekordtid for at give adgang til deres services gennem Virk.dk. I forhold hertil vil de 24 millioner være peanuts, siger en centralt placeret embedsmand.

I de interne papirer erkender Erhvervs- og Selskabstyrelsen selv, at omkostningerne bliver “betragtelige”. Ole Blöndal ønsker dog ikke at definere det nærmere.

Forældet standard

Et grundlæggende problem er, at den helt centrale, åbne teknologistandard i Virk.dk er forældet og ikke lever op til de nye fællesoffentlige standarder.

Det kan – ud over ekstra omkostninger til tilpasninger – betyde genindførelse af manuelle arbejdsgange frem for yderligere digitalisering hos de myndigheder, som har de mest avancerede løsninger – eksempelvis Skat.

Det bekræfter direktør i IT Services hos Skat, Thomas Juhl.

Rigsrevisionens rapport fra november fremhæver Danmarks Statistik som eksempel. Her har man indtil videre kun fået øgede omkostninger og nedsat effektivitet ud af samarbejdet med Virk.dk.

I de interne dokumenter lægges der op til, at partnerskabet mellem Krak og det offentlige efter den nuværende model helt skal stoppes, når portalen skal sendes i udbud i slutningen af 2006.

I stedet anbefaler Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at “staten genvinder den fulde kontrol med portalen”, og at opgaverne i stedet splittes op og deles ud mellem flere leverandører.

Læs mere om Virk i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere