Universiteterne afviser gratis digital signatur

Alle Danmarks universiteter kan få gratis cd-kort med den digitale signatur til alle ansatte og studerende – men siger nej tak. Den er ikke sikker nok, siger de.

Det, der kunne være blevet et tigerspring for den digitale signatur, er nu i stedet blevet en dumpekarakter fra den samlede danske universitetsverden.

Rektorkollegiet har besluttet at takke nej til et tilbud fra Videnskabsministeriet om at få leveret signaturen på det såkaldte cd-kort til alle ansatte på landets universiteter – og på længere sigt også alle studerende. Gratis.

For usikker

– Den digitale signatur på cd-kort er for usikker til, at vi tør bruge den, siger Gert Bechlund, der er universitetsdirektør på Handelshøjskolen i København og har været med til at undersøge mulighederne for Rektorkollegiet.

- Det er efter vores vurdering alt for let at kopiere og misbruge den, og vi er nødt til at tænke på, at den jo ikke kun giver adgang til vores egne systemer, men også til private data andre steder, siger han.

Åbne miljøer

- Han påpeger, at netop universitetsmiljøet har karakter af et åbent miljø, hvor studerende, ansatte og gæster deler computere på kryds og tværs.

Det miljø stiller langt større krav til signaturen, end cd-kortet kan levere.

Samtidig er rektorkollegiet bevidst om den blåstemplings-effekt, det ville have, hvis universiteterne rullede signaturen ud overalt.

Ingen ekstra sikkerhed i cd

Den digitale signatur på cd-kort er ellers en af de løsninger, som TDC i dag tilbyder erhvervslivet.

Hos TDC medgiver afdelingsleder i TDC Totalløsninger Morten Storm Petersen, at den cd-baserede signatur blot er en almindelig softwarebaseret digital signatur, der leveres på en cd.

Der er ikke nogen ekstra sikkerhed i cd-løsningen, sådan som det kendes fra den krypterede USB-pind, eToken. Fordelen består alene i, at brugerne ikke efterlader signaturen på deres pc'er, men i stedet tager den med sig, når de går.

Morten Storm Petersen afviser, at universiteternes nej til cd-løsningen bør få erhvervslivet til at holde sig tilbage.

– Vi står inde for sikkerheden for signaturen på cd-kort, lige som vi gør med den almindelige softwarebaserede signatur. Men jeg er enig i, at den nok ikke er den rigtige løsning til universiteterne, hvis rektorkollegiet vurderer, at it-sikkerheden omkring deres it-miljøer er for ustabil, siger han til Computerworld.

I Videnskabsministeriet, der skulle have betalt de mange cd-kort, ærgrer vicedirektør Mikkel Hemmingsen sig over, at universiteterne ikke tog imod tilbuddet.

Han har nu inviteret rektorkollegiet til en snak om, hvordan den digitale signatur så kan implementeres i universitetsverdenen.

Læs mere om den digitale signatur i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere