Universiteterne afviser gratis digital signatur

Alle Danmarks universiteter kan få gratis cd-kort med den digitale signatur til alle ansatte og studerende – men siger nej tak. Den er ikke sikker nok, siger de.

Det, der kunne være blevet et tigerspring for den digitale signatur, er nu i stedet blevet en dumpekarakter fra den samlede danske universitetsverden.

Rektorkollegiet har besluttet at takke nej til et tilbud fra Videnskabsministeriet om at få leveret signaturen på det såkaldte cd-kort til alle ansatte på landets universiteter – og på længere sigt også alle studerende. Gratis.

For usikker

– Den digitale signatur på cd-kort er for usikker til, at vi tør bruge den, siger Gert Bechlund, der er universitetsdirektør på Handelshøjskolen i København og har været med til at undersøge mulighederne for Rektorkollegiet.

- Det er efter vores vurdering alt for let at kopiere og misbruge den, og vi er nødt til at tænke på, at den jo ikke kun giver adgang til vores egne systemer, men også til private data andre steder, siger han.

Åbne miljøer

- Han påpeger, at netop universitetsmiljøet har karakter af et åbent miljø, hvor studerende, ansatte og gæster deler computere på kryds og tværs.

Det miljø stiller langt større krav til signaturen, end cd-kortet kan levere.

Samtidig er rektorkollegiet bevidst om den blåstemplings-effekt, det ville have, hvis universiteterne rullede signaturen ud overalt.

Ingen ekstra sikkerhed i cd

Den digitale signatur på cd-kort er ellers en af de løsninger, som TDC i dag tilbyder erhvervslivet.

Hos TDC medgiver afdelingsleder i TDC Totalløsninger Morten Storm Petersen, at den cd-baserede signatur blot er en almindelig softwarebaseret digital signatur, der leveres på en cd.

Der er ikke nogen ekstra sikkerhed i cd-løsningen, sådan som det kendes fra den krypterede USB-pind, eToken. Fordelen består alene i, at brugerne ikke efterlader signaturen på deres pc'er, men i stedet tager den med sig, når de går.

Morten Storm Petersen afviser, at universiteternes nej til cd-løsningen bør få erhvervslivet til at holde sig tilbage.

– Vi står inde for sikkerheden for signaturen på cd-kort, lige som vi gør med den almindelige softwarebaserede signatur. Men jeg er enig i, at den nok ikke er den rigtige løsning til universiteterne, hvis rektorkollegiet vurderer, at it-sikkerheden omkring deres it-miljøer er for ustabil, siger han til Computerworld.

I Videnskabsministeriet, der skulle have betalt de mange cd-kort, ærgrer vicedirektør Mikkel Hemmingsen sig over, at universiteterne ikke tog imod tilbuddet.

Han har nu inviteret rektorkollegiet til en snak om, hvordan den digitale signatur så kan implementeres i universitetsverdenen.

Læs mere om den digitale signatur i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere