Sander fejlinformerer Folketinget om sms og mail

Videnskabsminister Helge Sander giver forkerte oplysninger til Folketinget, når han hævder, at man godt kan registrere teletrafik uden at registrere indhold i mail og sms. Det kan man ikke, siger eksperterne. Oppositionen er rystet.

Videnskabsminister Helge Sander (V) fejlinformerer Folketinget i forbindelse med regeringens registrering af sms-beskeder, som regeringen vil indføre som del af terrorpakken.

I strid med sandheden oplyser Helge Sander, at den terrorbetingede registrering af tele- og internetkommunikation i Danmark ikke vil føre til registrering af selve indholdet af kommunikationen.

Man kan altså godt registrere trafikdata uden at registrere indhold, mener ministeren, der oplyser til Folketinget, at "det er meget enkelt for en GSM-udbyder alene at registrere relevante trafikdata for en SMS (…). Præcis det samme forhold gør sig gældende for emails."

Passer ikke

Men det passer ikke, forklarer telechef i i TDC's regulatoriske afdeling. Mogens Ritsholm.

- Ministerens svar er ikke den fulde sandhed, siger han.

For informationen om modtagernummeret vil for eksempel ligge inde i selve indholdet af sms'en, hvis en sms går til en anden sms-central, end den der er drevet af mobil-net-ejeren.

- Teknisk skal man således ind og rode i indholdet af sms'en for at uddrage det nummer, som sms'en er beregnet til. Det vil sige, at man er nødsaget til at gemme og analysere indholdet af kommunikationen, hvis mobilselskaberne forpligtes til at gemme trafikdata for sms'er af denne art, siger han.

Gælder også emails

Han fortæller at det samme gør sig gældende for e-mail.

Informationen om cc-adressen kan nemlig ligge nede i selve indholdet af e-mailen, hvis man sender en e-mail med en cc adresse, og de to modtager-adresser ligger på forskellige mail-servere, forklarer Mogens Risholm.

- Det vil igen sige, at man skal ned og rode i indholdet af email og gemme og analysere indholdet af den, hvis man skal have fat i trafikdata, siger Mogens Risholm.

Han tøver ikke med at betegne det som et 'problem', hvis teleselskaberne med regeringens fremtidige krav til logning, skal ind og rode i indholdet af kommunikationen og gemme indholdet.

– Det strider samtidigt med logningsdirektivets hovedforudsætning om, at logningspligten er afgrænset til data, der er genereret eller processeret af udbyderen, siger han.

Professor og centerleder på Center for Information and Communication Technologies under Danmarks Tekniske Universitet, Knud Erik Skouby, bekræfter, at man ikke altid kan adskille indholdet i en e-mail fra data om afsender og modtager.

– Man bliver nødt til at gemme selve indholdet af e-mailen, hvis der bliver anført en cc-adresse i e-mailen, og man også ønsker at registrere denne. For trafikdata omfatter i udgangspunktet kun de primærere afsender- og modtageradresser, siger professor Knud Erik Skouby, der har forsket og undervist på it-området i 20 år

Enhedslisten rystet

Folketingsmedlemm Per Clausen (E), der oprindeligt spurgte Helge Sander om ministeriets viden om at adskille trafikdata og indhold af sms og email-kommunikation, er rystet over fejlinformationen fra Helge Sander.

– Det er bekymrende, når ministeren udtaler sig i lodret modstrid med det, som uafhængige eksperter siger. Vi må vende tilbage til spørgsmålet og høre ministeren, om han fastholder sin udtalelse, siger Per Clausen.

Han føler sig utryg ved usikkerheden om, hvorvidt ministeren siger sådan, fordi han ikke ved bedre, eller fordi han bevidst vil sige noget forkert til Folketinget.

Videnskabsminister Helge Sander har ikke ønsket at medvirke i et interview om sagen inden redaktionens slutning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere