It-innovation til idrætshallen og saltsprederen

Videoovervågning af lakken på halgulve og en saltspreder, der selv justerer spredebredden ved hjælp af GPS. Med eller uden innovationstjek er opfindsomheden stor i industrien.

Om føje år er en typisk idrætshal proppet til randen med sensorer, kameraer og computere.

Det er i hvert fald ambitionen hos Virklund Sport, der har kastet kræfter ind i at udvikle fremtidens sportsanlæg.

Virklund Sport er et af de firmaer, der har været igennem det innovationstjek, som ITEK tilbyder små og mellemstore virksomheder.

Tog selv kontakt

Selskabet producerer og forhandler alskens udstyr til idrætshaller og var selv godt i gang med at finde ud af, hvordan firmaets produkter kunne løftes med brug af it, da det tog imod tilbuddet om et innovationstjek.

Blandt andet havde selskabet kontakt til Sensortec og Alexandra Instituttet i Århus. Men innovationstjekket var en god hjælp.

– Vi fik nogle konkrete forslag til, hvordan vi kunne løse de behov, vi havde. Det var meget inspirerende at få sparring med videnskabsfolk og folk fra andre brancher, siger Hans Uhrenholt, logistikchef hos Virklund Sport.

Spydkast skal analyseres

Blandt de ideer, der bliver arbejdet videre på nu, er automatisk fugtovervågning af de 60.000 kvadratmeter trægulve, firmaet sælger til sportshaller hvert år.

Så vil gulvenes sundhedstilstand kunne overvåges nøje hjemme fra fabrikken i Silkeborg, og levetiden forlænges.

En videosensor, der kan overvåge, hvor meget der spilles på banerne, er en anden idé. Det vil gøre det muligt automatisk at holde styr på, hvornår lakeringen skal friskes op, og hvor på banen der skal smøres tykkest på.

Næste generation kunne være kameraer eller sensorer, der måler, hvor højt gymnasterne springer, eller hvordan atletikudøverne kaster.

– Så vil man som for eksempel spydkaster kunne analysere sin kasteparabel og forbedre sin teknik. Det har man ikke mulighed for i dag, siger Hans Uhrenholt.

Saltspredning med GPS

Et af forbillederne inden for innovation i jern-industrien er firmaet Epoke, der på egen hånd har forbedret et produkt drastisk med en teknologisk opgradering.

På fabrikken i Askov er der siden 1950'erne blevet produceret saltspredere og sneplove.

Og nu er de mekaniske produkter blevet kombineret med GPS-teknologi, der kan overtage styringen af saltspredningen helt.

– Tendensen gik mod øget registrering af det arbejde, der var blevet udført, så vi tænkte, om man ikke også kunne bruge det den anden vej, altså til at styre saltspredningen, siger marketingchef Søren Storm.

Ekstra salt til svingbaner

I sommeren 2005 kunne firmaet lancere den GPS-styrede saltspreder, som – når ruterne er indkodet – kan overtage styringen af spredningen.

Normalt skal chaufføren manuelt justere på mængden af salt og bredden af spredningen, mens han kører sin rute.

Med Epokes GPS-system EpoSat bliver spredningen fuldautomatisk, så alle svingbaner og busholdepladser får den rette mængde ekstra salt, og chaufføren kan koncentrere sig om at køre bilen.

Svært at komme i gang

– I Nordamerika ved mange af chaufførerne ingenting om saltspredning, fordi der er stor udskiftning i staben. Så vores kunder derovre ville meget gerne have, at det blev gjort automatisk, siger Søren Storm.

Andre fordele er et lavere saltforbrug og en lavere miljøbelastning.

Ideen kom allerede i år 2000, men udviklingen startede først nogle år senere.

– Det er ikke så let at komme i gang, når man ikke er et stort firma, siger Søren Storm, der har omkring 200 kolleger.

Men efter to vintre med test og udvikling, kunne firmaet tilbyde det nye produkt i sommeren 2005. Foreløbigt som de eneste i verden.

Læs også: ITEK: Industrien skal have en it-indsprøjtning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere