Net-auktioners troværdighed skades af gentagende tilfælde af fupkunst og andre effekter, der ved et nærmere eftersyn ikke lever op til de flotte ord i net-auktionernes beskrivelser.
Det mener kommunikationsdirektør Sebastian Hauge Lerche fra auktionshuset Bruun Rasmussen.
Han frygter, at de mere tvivlsomme tilfælde giver forbrugerne en opfattelse af, at man ikke kan stole på ægtheden alene fordi noget er købt på nettet.
Forskel på auktioner
- Det kedelige er, at folk generelt får en mistro til at købe antikviteter og andre effekter på net-auktioner. I princippet bør der ikke være et hak forskel på at købe via nettet eller ved en fysisk auktion, siger Sebastian Hauge Lerche.
Han mener, at svindel er særligt udbredt på steder som eBay, hvor privatpersoner sælger direkte til andre private uden auktionshusenes eksperter til at vurdere effekterne.
- Vi er stærkt kede af, hvis folk eksempelvis sætter lighedstegn mellem eBay og Bruun Rasmussens auktioner på nettet, siger Sebastian Hauge Lerche.
Hos auktionshuset Lauritz.com lægger kommunikationsdirektør Mette Rode også afstand til auktionssteder som eBay og Qxl.
- Lauritz.com adskiller sig ved sit afsæt i den traditionelle auktionsbranche. Vores rolle er ekspertformidleren mellem sælger og køber modsat de rene net-auktioner som eBay og Qxl, hvor køber vælger at entrere direkte med sælger uden sikkerhed for varekvalitet eller vareværdi, fastslår Mette Rode.
Svindel alle steder
De mere traditionelle auktionshuse som netop Lauritz.com med medarbejdere til at vurdere og beskrive effekterne, undgår imidlertid heller ikke sager om eksempelvis fupkunst.
I sidste uge blev Lauritz.com meldt til politiet af en kunstkender, der mener, at auktionshuset er ved at sælge et maleri, der ikke som angivet er malet af kunstneren P.S. Krøyer. Lauritz fastholder, at Krøyer står bag værket.
I efteråret trak Bruun Rasmussen et andet Krøyer-maleri tilbage, fordi husets eksperter efter en henvendelse udefra kom i tvivl om værkets ægthed.
Samme maleri var tidligere solgt på en net-auktion hos det mindre auktionshus Gauguin Auktioner.
Tvivlen skal frem
Ifølge Sebastian Hauge Lerche hos auktionshuset Bruun Rasmussen vil det stort set være umuligt helt at undgå den type fejl i en travl hverdag.
Han mener, at det derfor er vigtigt, at auktionshusene af hensyn til troværdigheden hurtigt behandler henvendelser om tvivl og i øvrigt gør opmærksom på, hvis der kan være tvivl om ægtheden.
- Nogle net-auktioner har en ide om, at en auktion kun går ud på at udbyde noget og få et hammerslag, siger Sebastian Hauge Lerche
- Hvis man ikke har en idé om, at der også følger nogle andre forpligtigelser med ved at være mægler, så falder troværdigheden og forbrugernes sikkerhed, siger han.