Ogg Vorbis: Patentfri lyd

Ogg Vorbis er et komprimeret lydformat lige som MP3, men i modsætning til alle de andre formater, er Vorbis patentfrit og gratis at anvende. Det kan gøre formatet attraktivt for udviklere, og lydkvaliteten er helt i orden. Formatet kan allerede benyttes i en lang række afspillere.

Åbent og patentfrit

Ogg Vorbis er et patentfrit open source-baseret format, som vil tage kampen op mod MP3 og Windows Media-formaterne. Lydkvaliteten er sammenlignelig med de andre komprimerede formater, og så er det altså helt gratis at anvende - i modsætning til konkurrenterne.

Ogg Vorbis er et musikformat, der ligesom MP3, WMA og andre komprimerede formater benytter perceptuel kodning. Det vil sige, at man prøver at opstille en algoritme, der smider de bidder væk, som øret har svært ved at opfatte. Men noget smides der dog væk, så når Ogg Vorbis, MP3 og lignende formater omtales som lyd i cd-kvalitet, så er det langt fra sandheden.

De forskellige formater benytter forskellige algoritmer, og derfor lyder de ikke ens. Det er svært at bedømme hvilke formater, som er bedre end andre, da algoritmerne kan give forskellige resultater ved forskellige opløsningsgrader, og derudover er der ikke altid enighed om, hvad der lyder godt for forskellige ører. Der er også forskel på, hvorledes de forskellige encodere, som producerer den komprimerede lydfil ud fra det ukomprimerede signal, lyder.

I de fleste test kommer Ogg Vorbis-formatet dog som regel pænt af sted. Men det er ikke den eneste grund til at beskæftige sig med dette format. I modsætning til langt de fleste komprimerede lydformater er Vorbis åbent og patentfrit, hvilket vil sige at alle har lov at anvende formatet, samt at der ikke skal betales royalties for anvendelsen af formatet.

Formatet hedder egentlig Vorbis, og er på ægte nørd-vis opkaldt efter en person i en science fiction-roman. Ogg, som efter sigende har fået sit navn fra computerspil-slang, er et metaformat ligesom QuickTime. Det skal på sigt kunne virke som transportlag for en række mediestandarder, som alle skal være patentfri.

Der arbejdes på at udvikle et videoformat, Tarkin, som også skal være patentfrit, men det ligger endnu et stykke ude i fremtiden. Et ikke-tabsgivende audioformat med navnet Squish er ligeledes under udvikling.

1.0 på trapperne

Vorbis kom til verden, da bagmanden Chris Montgomery for otte år siden ønskede at kopiere sin cd-samling over på sin harddisk. Da der ikke var plads nok på drevet, begyndte han at skrive sin egen software til lydkomprimering, hvilket endte med at blive en komplet cd-ripper pakke med navnet CD paranoia. Montgomery blev ansat i firmaet ICast, hvor projektet fødtes. Dette firma gik senere konkurs, men projektet forsatte.

Referenceimplementeringen, som er udviklet til Windows og Linux, nærmer sig den endelige version 1.0. Den seneste udgivelse, release candidate 3, blev udsendt ved årsskiftet. Netop det forhold, at Ogg Vorbis er patentfrit, har gjort, at en lang række afspillere og encodere understøtter formatet i form af plug-ins.

Der findes allerede plug-ins til populære afspillere som RealPlayer, WinAmp og QuickTime. En plug-in til Windows Media Player er under udvikling.

Kodebiblioteker til formatet er frit tilgængelig under en BSD-lignende licens, hvilket indebærer, at koden kan benyttes frit - også i kommerciel sammenhæng.

Udover afspillerne findes der software til en lang række platforme, herunder Windows, Macintosh, Linux og Unix, Java, og endda også OS/2 og BeOS.

Ligesom andre lignende formater kan Vorbis også streames, og BBC tester i øjeblikket formatet med live-udsendelser.

Selvom Ogg Vorbis nok ikke kommer til at slå MP3 og de andre formater af banen lige med det første, så er formatet meget attraktivt for udviklere, der ikke blot kan benytte formatet gratis, men tillige implementere koden ved hjælp af de kodebiblioteker der findes, og som også kan benyttes i kommerciel software. Stort set alle de andre formater på markedet benytter patenteret teknologi, og det er ikke altid småbeløb, det drejer sig om.

Man kan sammenligne situationen med grafikformaterne GIF og PNG på World Wide Web. GIF-formatet er patenteret, og det betyder, at der sker en gradvis overgang til PNG-formatet. Det er ikke så udpræget med grafikker skabt i hånden, men grafikker der bliver produceret løbende, for eksempel geografiske kortudsnit, benytter som regel PNG i stedet for GIF. På samme måde kan man forestille sig, at Ogg Vorbis kan tage markedsandele fra de andre formater.

En lang række software, inklusive afspillere, encodere og decodere til mange platforme, kan downloades fra Vorbis' website.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere